Salariul mediu net a fost în septembrie de 3517 lei, în creştere cu 5,9% faţă de perioada similară din 2020. Cele mai mari salarii rămân în sectorul IT, cu o medie de 8578 lei

Autor: Roxana Rosu 11.11.2021

Salariul mediu net la nivelul întregii economii a fost în septembrie de 3517 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 30 lei (+0,9%) şi faţă de perioada similară din 2020 cu 5,9%, arată datele publicate de INS.

Salariul mediu brut a urcat cu 0,8% faţă de august, la 5732 lei.

Cele mai mari salarii rămân în sectorul IT, cu o medie de 8578 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante, cu 1929 lei.

Indicele câştigului salarial real a fost 99,6% pentru luna septembrie 2021 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Indicele câştigului salarial real a fost 100,1% pentru luna septembrie 2021 faţă de luna precedentă. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 223,0%, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în luna august 2021.­

În luna septembrie, salariul mediu net a crescut în majoritatea activităţilor ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite sau pentru „Ziua petrolistului”), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile  s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri  s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 14,8%, respectiv 12% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale. Majorări între 3,5% şi 8,5% au fost în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, alte activităţi industriale n.c.a., fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite).

Scăderi alesalariului mediu net au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie, încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat  în alte activităţi extractive, cu 7,9%, respectiv cu 7,2% ȋn intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii). De asemenea, reduceri între 3,0% şi 5,5% au fost  în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, industria metalurgică, telecomunicaţii, transporturi pe apă.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale salariului mediu net comparativ cu luna august în învăţământ (Ă7,6%, ca urmare a reluării plăţii cu ora a cadrelor didactice), în administraţia publică, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (Ă0,5% fiecare ȋn parte).