Ce spun medicii despre incendiul de la spitalul din Ploeişti: Scade şi mai mult încrederea în sistem

Autor: Petru Mazilu 11.11.2021

Radu Ţincu, medic primar Terapie Intensivă şi Toxicologie la Spitalul Floreasca, susţine că tragediile repetate din spitalele din România scad foarte mult încrederea în sistem. Declaraţia a fost făcută după incendiul izbucnit joi la spitalul suport COVID din Ploieşti unde au murit doi pacienţi.

Medicul Radu Ţincu susţine că românii văd la televizor cum ard spitalele şi îşi pierd încrederea în sistemul medical. Este o problemă de încredere care trebuie să fie rezolvată de către autorităţi, consideră Ţincu.

În ceea ce-i priveşte pe pacienţii transferaţi din spitalul care a luat foc, ei trebuie să fie monitorizaţi şi evaluaţi în continuare, atât din perspectiva evoluţiei COVID, cât şi a expunerii la fum. Deconectarea chiar şi pentru o scurtă perioada de timp de la sistemele de ventilaţie poate să le pună viaţă în pericol, avertizează Ţincu.

La incidente asemănătoare, starea de sănătate a unor pacienţi transferaţi s-a deteriorat pentru că transferul nu se realizează în condiţii normale, mai explică medicul Ţincu. În plus, pacienţii care supravieţuiesc pot suferi traume psihice

Doi bărbaţi, de 74 şi 75 de ani, au încetat din viaţă într-un incendiu care a avut loc joi dimineaţă la spitalul suport COVID din Ploieşti.

15 pacienţi au fost evacuaţi şi transferaţi la Spitalul Judeţean Ploieşti. O angajată a spitalului, care a suferit arsuri pe 40% din suprafaţa corpului, a fost transferată la Spitalul Floreasca din Bucureşti.

Incendiul a izbucnit într-un salon de la parterul clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 20 metri pătraţi