Inflaţia a ajuns la 8%, dar nu am văzut încă totul. Adrian Codîrlaşu, CFA România: Unele bănci de investiţii vorbesc de un preţ de 125 de dolari/barilul de petrol, cu peste 50% faţă de cel de azi

Autor: Iulian Anghel 11.11.2021

Inflaţia a sărit la 8% în octombrie, an/an, iar creşterea veniturilor populaţiei este topită de inflaţie, într-un ritm ce se va accentua în lunile ce vin.

Datele INS, publicate joi, arată că, pentru prima dat în ultimul an (septembrie/septembrie), indicele câştigului salarial real a fost de 99,6% pentru septembrie 2021, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Adică, raportat la inflaţie, veniturile reale au fost mai mici cu 0,4%, pentru prima dată în ultimul an şi după mulţi ani în care veniturile reale au înregistrat o creştere constantă, chiar şi cu două cifre înainte de pandemie.

În septembrie, inflaţia a fost de 6,3% iar datele pentru veniturile salariale, la octombrie, lună în care inflaţia a ajuns la 7,94%, vor arăta, cu sigurănţă, o înrăutăţire.

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România, spune că nu am văzut încă totul şi că inflaţia va continua să crească: “Sunt bănci de investiţii care vorbesc de 125 de dolari, preţul pe baril de petrol (în jur de 80 de dolari acum, adică un plus la preţ de 56% - n. red.)”.

Creşterea se va revărsa, evident, în preţurile produselor de bază.

BNR a majorat, marţi, rata dobânzii de politică monetară cu 25 de puncta de bază, până la 1,75%, dar majorarea este insuficientă în lumina noilor date.

Adrian Corîrlaşu crede că, în proporţie de 100%, BNR va majora, la viitoarea şedinţă, dobânda-cheie, fie chiar şi numai dacă se uită la ceea ce se  întâmplă în ţările din regiune unde dobânzile practicate de băncile centrale cresc mai alert - Cehia a majorat dobânda-cheie cu 125 de puncte de bază, într-o singură şedinţă. Economistul crede că BNR urmează politica Poloniei care a optat pentru o majorare treptată.

Dobânda de politică monetară este acum la 1,75% în România, la 1,8% în Ungaria, la 1,25% în Polonia şi la 2,75% în Cehia.

Potrivit BNR, este de aşteptat ca rata anuală a inflaţiei să-şi prelungească trendul pronunţat crescător până spre mijlocul anului viitor, sub efectul majorărilor anticipate la produselor energetice (în trimestrele IV 2021 şi I 2022), în contextul ascensiunii abrupte a cotaţiilor internaţionale. Potrivit sursei citate, inflaţia ar urma să cunoască, mai apoi, o ajustare descrescătoare relativ alertă, revenind în trimestrul III 2023 în interiorul intervalului ţintei (maxim 3,5%), pe fondul unor ample efecte de bază precum şi a diminuării consumului.