Băncile de pe Wall Street au obţinut 7,2 mld. dolari în urma ascensiunii şi declinului General Electric. Consilierii instituţiilor de creditare au profitat de situaţie în pofida faptului că acţiunile GE s-au prăbuşit cu 75% în ultimele două decenii

Autor: Eduard Ivanovici 11.11.2021

General Electric a achitat comisioane bancare de peste 7 miliarde de dolari din 2000 încoace, pe măsură ce instituţiile de creditare de pe Wall Street au cules roadele unei perioade agitate, care a culminat într-o prăbuşire a acţiunilor şi o viitoare destrămare a unuia dintre cele mai cunoscute conglomerate americane.

GE a cheltuit 2,3 miliarde de dolari doar pe consultări privind potenţialele fuziuni şi achiziţii pe care ar fi putut să le efectueze, conform datelor agregate de Refinitiv, citate de Financial Times. Recent, grupul – care producea la un moment dat produse precum becuri şi turbine eoliene – a anunţat că se va împărţi în trei companii.

Ascensiunea şi declinul GE au creat câştiguri substanţiale de-a lungul Wall Street-ului, de vreme ce firma cu sediul în Boston a cheltuit alte 3,3 miliarde de dolari pe facturi aferente unor serii de obligaţiuni, 800 de milioane de dolari pe credite şi 792 de milioane de dolari pe comisioane de capital propriu.

Şeful General Electric a primit un pachet de acţiuni de 100 de milioane de dolari anul trecut, în semn de recunoaştere pentru „rolul pe care l-a jucat în transformarea firmei”

Din 2000, compania s-a confruntat cu mai multe comisioane bancare decât orice alt business din Statele Unite. Pe următoarele locuri s-au clasat giganţii Citi şi JPMorgan, cu 6,8 miliarde de dolari, şi General Motors, cu 3,8 miliarde.

Criticii argumentează că nivelul supradimensionat al facturilor arată cum bancherii – care au profitat de situaţie în ciuda faptului că valoarea de piaţă a GE a scăzut cu circa 75% în ultimele două decenii – se gândesc mai degrabă la completarea unor tranzacţii lucrative şi mai puţin la interesele clienţilor.

„GE a efectuat o serie de achiziţii în ultimii 20 de ani, cu rezultate dezastruoase. Avem de-a face cu un conflict dăunător de interese deoarece băncile de investiţii primesc onorarii mult mai mari odată ce s-au încheiat acordurile, însă bancherii nu au obţinut atât de multe înţelegeri pentru GE”, spune Nuno Fernandes, profesor de finanţe al Şcolii de Business IESE.

Conglomeratul vindea la un moment dat motoare de avioane, frigidere, cât şi servicii financiare, model de business ce s-a aflat sub o cantitate imensă de presiune în timpul crizei financiare din 2008. GE a vândut către Comcast participaţia pe care o deţinea la compania de televiziune NBCUniversal pentru 16,7 miliarde de dolari în 2013, compania fiind consiliată în acest sens de JPMorgan, Goldman Sachs şi Citi. În 2006, compania a vândut divizia de produse plastice către grupul saudit SABIC, într-o tranzacţie estimată la aproape 12 miliarde de dolari.

Societatea s-a confruntat cu un set suplimentar de probleme în timpul pandemiei de Covid-19, perioadă în care diviziile de aviaţie şi îngrijire medicală, principalele surse de profit, s-au chinuit să facă faţă întreruperilor lanţurilor globale de aprovizionare şi restricţiilor de circulaţie.