Grupul Iulius pregăteşte un ansamblu urbanistic nou în Iaşi şi cheamă birourile de arhitectură să propună proiecte

Autor: Alina-Elena Vasiliu 11.11.2021

Grupul Iulius, deţinut de antreprenorul Iulian Dascălu, are în plan să dezvolte încă un ansamblu urbanistic în zona centrală a oraşului Iaşi, unde a investit deja în complexul Palas, din proximitatea Palatului Culturii. Pentru viitorul proiect, dezvoltatorul organizează un concurs internaţional de arhitectură.

„Orice proiect ar trebui să reprezinte perioada, epoca, momentul în care a fost construit, dar unele proiecte ar trebui să anticipeze viitorul. Arhitectura ar trebui să fie de astăzi, orientată spre mâine. La Iaşi este un centru istoric cu valori certe, existente, dar care în mod evident nu este terminat”, a declarat Şerban Ţigănaş, preşedintele juriului concursului internaţional de arhitectură.

Iulius cheamă astfel birourile de arhitectură să propună un ansamblu reprezentativ pentru zona Sf. Andrei – Piaţa Palatului, care să îmbine referinţele arhitecturale valoroase din centrul Iaşului cu o abordare arhitecturală contemporană. Demersul este coordonat de o echipă de specialişti, formată din istoricul Cătălin Turliuc şi arhitecţii Şerban Ţigănaş, Augustin Ioan, Dragoş Ciolacu, Mihai Corneliu Drişcu şi Matei Bogoescu.

În prezent, concursul se află în etapa de pregătire, urmând să se desfăşoare consultări cu factorii decizionali, liderii de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civice locale pentru finalizarea temei.