Alexandru Bogdan, CEO ROCA X: Observăm un fenomen al programatorilor care sar din job în job pentru surplusul salarial, acest lucru nu ajută ecosistemul start-up-urilor

Autor: Miruna Diaconu 11.11.2021

Alexandru Bogdan, CEO ROCA X, spune că a observat în ultima perioadă un fenomen al programatorilor, accentuat de criza pandemică, de a părăsi un job şi a merge la altul pentru un salariu mai mare, însă acest lucru nu face bine start-up-urilor cărora este dificil să găsească forţă de muncă pentru a-şi putea dezvolta businessurile.

„Noi credem foarte mult în potenţialul României legat de aceste resurse, calitatea programatorilor noştri este ridicată, dar un fenomen pe care îl observăm este transformarea într-o abordare de mercenari a multora dintre aceşti dezvoltatori, care sunt dispuşi să sară din job în job pentru surplus de salariu, ceea ce nu ajută. Avem o bază suficient de mare ca să crească şi ecosistemul de start-up-uri, dar nu ajută ecosistemul, am putea avea mai multe iniţiative dacă nu ar fi acest fenomen. El se regăseşte şi pentru start-up-uri când au nevoie să scaleze, când încearcă să recruteze resurse, acela e momentul în care stagnează pentru că nu reuşesc să găsească aceste resurse şi e pasul în care echipa fondatoare nu mai poate să suţină toate aceste domenii, aceasta este o provocare din punct de vedere al creşterii”, spune Alexandru Bogdan.

De asemenea, el spune că o tendinţă pe care a observat-o este aceea că mulţi fondatori ale start-up-urilor de tehnologie nu vin din această zonă, ci din alte industrii.

„Sunt din ce în ce mai mulţi fondatori care nu au un background tech, până acum 99% erau în această formulă, încep să fie mai mulţi fondatori cu un background de business, care vin din alte industrii şi cunosc acele sectoare. E un lucru îmbucurător pentru că e important să existe aceste cunoştinţe de business pentru că de fiecare dată, pentru a asigura o creştere pe termen mediu şi lung e nevoie să existe aceste cunoştinţe, iar aici ecosistemul nostru suferă cel mai mult”, adaugă el.