(P) Tranziţia către energia verde perturbă piaţa aluminiului – o analiză facută de firma COLOR METAL

Autor: Publicitate 16.11.2021

Aluminiul este considerat ca fiind forma solidă al electricităţii datorită consumului foarte ridicat de curent electric în procesul de producţie al acestui material. Aluminiul ca de altfel şi cuprul sunt metale indispensabile în producerea electricităţii verzi şi în industrie în general.

Anul 2021 a adus provocări nemaiîntâlnite pe piaţa semifabricatelor din aluminiu.

Începând din Q2 asistăm la un dezechilibru major între cerere şi ofertă pe tot lanţul de aprovizionare: producători aluminiu primar – producători semifabricate – distribuitori – prelucrători.

Situaţia este una de coşmar pentru achizitori: preţuri în continuă creştere în paralel cu o lipsă acută de materiale.

Eforturile Chinei de a reduce emisiile de CO2 prin raţionalizarea consumului de energie la marii consumatori este cauza principală a crizei aluminiului.

China este cel mai mare producător de aluminiu primar livrând peste 58% din producţia globală.

În acelaşi timp China este unul dintre cei mai mari poluatori, producţia energiei electrice realizându-se în proporţie de peste 90% prin arderea cărbunilor. Tranziţia către energia verde va fi un proces de durată.

În cursul anului 2021 au mai apărut o serie de evenimente cu impact negativ care au condus la escaladarea crizei generând o lipsă acută de semifabricate din aluminiu:

Color Metal este principalul furnizor de semifabricate din aluminiu şi cupru din ţară,  având o prezenţă activă şi pe pieţele de export din regiune.

Compania îşi desfăşoară activitatea prin cele trei depozite situate în Bucureşti, Timişoara şi Odorheiu Secuiesc realizând o cifră de afaceri de peste 22 milioane euro în 2020.

“Suntem conştienţi de responsabilitatea pe care o avem faţă de clienţii nostri privind asigurarea fluxului de materie primă necesară în procesele lor de prelucrare.

Din semnalele primite de la principalii producători de semifabricate estimăm ca începând cu trimestrul 2 al anului viitor vom asista la o revenire a echilibrului dintre cerere şi oferta.

Preţurile se vor menţine probabil cu mult peste nivelul celor din 2020 datorită cotaţiilor bursiere semnificativ mai ridicate.

Pentru perioada următoare compania noastră dispune de stocuri suficiente şi un flux de achiziţii optim.

Astfel, până la normalizarea situaţiei globale putem asigura o stabilitate şi predictibilitate partenerilor noştri,  în ceea ce priveşte aprovizionarea cu materie primă.” – afirmă Godra Zsolt, directorul general al companiei.