Numire surprinzătoare la Raiffeisen Bank România. Grupul austriac l-a selectat pe Zdenek Romanek, care a lucrat pentru Erste, să preia poziţia de CEO în locul lui Steven van Groningen

Autor: Tibi Oprea 12.11.2021

Grupul Raiffeisen Bank International (RBI) a desemnat noul CEO al Raiffeisen Bank România, în urma unui proces de selecţie international, iar Zdenek Romanek se va alătura echipei Raiffeisen Bank începând cu data 1 februarie 2022 şi va prelua mandatul după aprobarea de către Banca Naţională a României. El îl va înlocui pe Steven van Groningen, care a condus banca timp de 20 de ani. 

“Sunt convins că Zdenek Romanek va continua, împreună cu echipa de management, parcursul de succes al băncii pe piaţa locală în era digitală. Mulţumesc întregii echipe Raiffeisen pentru cei mai frumoşi şi interesanţi 20 de ani din cariera mea profesională”, a spus Steven van Groningen, Preşedinte şi CEO Raiffeisen Bank.

Steven van Groningen, care îşi încheie mandatul de 20 de ani de Preşedinte şi CEO, va asigura conducerea băncii în perioada de tranziţie.

“Cred că băncile pot face mult mai mult pentru clienţii lor dacă folosesc mai mult şi la scară mare, în viata de zi cu zi, tehnologiile deja existente. România este o ţară şi o piaţă bancară extrem de interesantă şi aştept cu nerăbdare să lucrez pentru Raiffeisen şi să mă implic în poziţionarea băncii pentru viitor alături de noii mei colegi”, a spus Zdenek Romanek.

Steven van Groningen s-a alăturat echipei Raiffeisen în 2001, după ce grupul austriac Raiffeisen a preluat Banca Agricola, o bancă de stat aflată în proces de restructurare. A condus procesul de integrare cu subsidiara locală a grupului şi ulterior de transformare a noii bănci, dintr-una cu pierderi, într-una profitabilă.

Începând cu 2004, Raiffeisen Bank a fost an de an o bancă profitabilă, inclusiv în timpul crizei financiare din anii 2008-2009. Echipa de management condusă de Steven van Groningen a plasat Raiffeisen Bank în topul băncilor de pe piaţa locală, în principal prin creştere organică. De asemenea, în anul 2013, banca a preluat şi integrat portofoliul de retail al subsidiarei locale a Citibank. Nu în ultimul rând, Steven van Groningen a avut un rol important în dezvoltarea organizaţiilor locale ale industriei financiar-bancare, a organizaţiilor mediului de afaceri, dar şi a unor organizaţii cu rol social şi cultural.

“În numele Boardului RBI, îi mulţumesc mult lui Steven van Groningen pentru toate realizările şi pentru dedicaţie. Echipa din România a reuşit, cu leadershipul şi îndrumarea lui, să facă din Raiffeisen una dintre băncile de top ale ţării”, a spus Johann Strobl, CEO RBI. “Suntem bucuroşi, de asemenea, că am găsit în Zdenek Romanek un succesor potrivit pentru conducerea băncii. El îşi va folosi experienţa pentru a continua dezvoltarea de succes a băncii, mai ales în sfera digitală”.

Zdenek Romanek este un bancher cu o experienţă de peste 20 de ani în servicii financiare (banking, asigurări, investiţii) şi consultanţă de management, cu o expunere internaţională largă, atât în Europa Centrala şi de Est, cât şi în Europa de Vest, SUA sau Asia (Singapore şi Hong Kong).

În ultimii şase ani, a fost membru al Comitetului Director şi vicepreşedinte retail la Slovenska Sporitelna, unde a coordonat totodată transformarea digitală a băncii, iar la nivelul grupului Erste a participat la strategia şi transformarea digitală şi a condus activitatea de bancassurance.