Elon Musk a vândut acţiuni Tesla de 5 mld. dolari după ce capitalizarea producătorului de maşini electrice a urcat cu 50% în 2021. După un sondaj pe Twitter, CEO-ul şi-a asumat să vândă 10% din deţinerea proprie

Autor: Eduard Ivanovici 15.11.2021

Elon Musk, CEO-ul Tesla, a vândut vineri 643.000 de acţiuni din cadrul companiei auto, în valoare de 565 mil. dolari, conform unor docu­mente publicate la SEC (Securities and Exchange Commission – auto­ritatea de supraveghere financiară din Statele Unite), transmite MarketWatch.

În total, miliardarul a renunţat recent la acţiuni care valorează 5 mld. dolari. În continuare, Musk trebuie să vândă circa 12 milioane de acţiuni pentru a a-şi satisface urmăritorii de pe Twitter, care au votat în cadrul unui sondaj ca acesta să-şi vândă 10% din participaţia la Tesla (simbol bursier TSLA).

Potrivit Reuters, Musk deţinea la 30 iunie 2021 aproximativ 170 de milioane de acţiuni la Tesla, iar vânzarea unei participaţii de 10%

i-ar fi adus 21 de miliarde de dolari. Incluzând şi opţiunile pe acţiuni, Musk deţine o participaţie de 23% la producătorul de maşini electrice.

Potrivit calculelor realizate de ZF, miliardarul a vândut 0,5% din totalul acţiunilor Tesla.

În mod surprinzător, acţiunile au fost vândute în 278 de tranzacţii separate.

De obicei, când o persoană vrea să renunţe la o asemenea deţinere, un broker precum Goldman Sachs va intermedia procesul şi va efectua o ofertă secundară de acţiuni, generând creştere în rândul clienţilor şi executând vânzarea pe parcursul mai multor zile.

„În 30 de ani, nu am văzut niciodată o companie care să vândă acţiuni în acest mod”, spune Gary Black, director al ETF-ului Future Fund Active. Black este un susţinător înverşunat al Tesla, grupul auto reprezentând una dintre cele mai mari deţineri ale fondului.

Acţiunile Tesla sunt pe plus cu aproximativ 50% de la începutul anului, iar societatea are o capitalizare de peste 1.000 de miliarde de dolari. Totuşi, Black şi alţi investitori se tem că Tesla nu îşi va putea continua trendul ascendent până când Musk nu va încheia seria de vânzări.