Europenii bogaţi şi săraci încep să-şi facă rezerve de lemne de foc şi cărbune de teama scumpirii energiei

Autor: Catalina Apostoiu 14.11.2021

Comercianţii de lemne de foc şi cărbune din Cehia au început să raporteze creşteri ale cererii. În faţa creşterii preţurilor la energie, cehii au început să-şi facă stocuri atât de lemne, cât şi de cărbune. Aceeaşi tendinţă se înregistrează şi în Olanda, dar şi în Polonia.

De teama creşterii preţurilor energiei, mulţi cehi au decis să treacă pe lemne şi cărbune pentru a se încălzi, scrie Czech Radio. Deşi în creştere la rândul lor, preţurile acestora sunt semnificativ mai scăzute decât cele ale electricităţii şi gazelor.

Unii comercianţi de lemn de foc şi-au vândut deja stocurile şi acceptă comenzi doar pentru anul viitor.

„Cererea creşte fără îndoială. Din ce în ce mai mulţi oameni ne contactează. Nici nu mai putem ţine pasul cu tăiatul lemnelor,“ spune Jaroslav Hrubes, technician.

Cererea a crescut semnificativ în ultimele zile, după ce furnizorii au anunţat o majorare a preţurilor electricităţii şi gazelor.

Totuşi, preţurile lemnului de foc sunt în creştere. „Vom creşte preţul lemnului cu aproximativ 10% deocamdată“, arată Jaroslav Hrubes.

În pofida creşterii preţurilor, lemnul rămâne cea mai ieftină opţiune de încălzit. Pentru o locuinţă de familie, costul încălzirii cu lemn poate fi de până la trei ori mai redus decât cel al electricităţii, arată Vladimir Stupavsky, expert în încălzire.

Potrivit acesuia, o astfel de locuinţă ar plăti până la 80.000 de coroane pe an pentru electricitate, comparativ cu 25.000 de coroane pentru lemn şi 60.000 pentru gaze.

Pentru acest an şi pe viitor, acesta recomandă oamenilor să folosească lemne pentru încălzit.

Din cauza creşterii puternice a preţurilor gazelor, şi olandezii cumpără mai mult lemn de foc, po­trivit cotidianului Algemeen Dagblad.

„Am vândut deja cea mai mare parte din stocuri, iar acest lucru nu se întâmplă de obicei până în februarie sau martie“, a declarat repre­zentantul unei companii.

În Polonia, unii cumpără căr­bune pentru a-şi face rezerve, temându-se de o iarnă rece şi de noi scumpiri.

Dintre aceştia, unii pleacă dezamăgiţi de la comercianţi după ce stocurile acestora s-au epuizat, sau nu sunt pregătiţi să plătească mult mai mult decât anul trecut. Preţurile au crescut deja puternic, iar acesta ar putea fi doar începutul, notează gazetawroclawska.

Ungaria dispune de un program social în domeniu, iar în acest an municipalităţile au putut aplica pentru un buget de 5 miliarde de forinţi (10 milioane de euro), 2.351 de municipalităţi profitând de această oportunitate, potrivit kapos.hu.

Peter Zambo, secretar de stat pentru păduri în cadrul ministerului agriculturii, a declarat că oferta de lemn de foc pentru Ungaria este garantată pentru sezonul 2021-2022.