Evergent Investments anunţă cea mai mare valoare a activelor din istoria companiei, 2,6 miliarde de lei la nouă luni, şi un rezultat net de 74 mil. lei, cu 144% peste target-ul pentru 2021

Autor: Eduard Ivanovici 15.11.2021

Evergent Investments (fosta SIF Moldova, simbol bursier EVER), companie de investiţii cu o capitalizare de circa 1,2 miliarde de lei, a raportat la nouă luni o valoare totală a activelor de 2,6 miliarde de lei şi un rezultat net de 180 de milioane de lei, compus din 82,4 milioane de lei profit net şi 97,9 milioane de lei câştig net din vânzarea activelor reflectat în rezultatul reportat, tratament contabil conform legislaţiei IFRS 9, înregistrat la 30 septembrie 2021.

În funcţie de capitalizare, Evergent este cea mai mare societate de investiţii financiare de la BVB.

„Raportăm astăzi cea mai mare valoare a activelor din istoria companiei noastre, iar toţi indicatorii financiari arată o creştere substanţială faţă de ţinta anuală. Deşi nu este o misiune uşoară să livrăm performanţa consistentă şi continuă, prin urmărirea strategiei noastre reuşim să generăm performanţe investiţionale semnificative pentru acţionari. Rezultatul net, mai mare cu 144% faţă de cel previzionat, demonstrează forţa modelului nostru de business, performanţa managementului şi a întregii echipe. Privind înspre viitor, identificăm noi oportunităţi de creştere într-o nouă eră economică şi tehnologică, văzând premise solide pentru investiţii cu randamente consistente”, spune Claudiu Doroş, Preşedinte Director general EVERGENT Investments.

Rezultatul net înregistrat este cu 144% peste ţinta de 73,9 milioane lei, aprobată de acţionari pentru întreg anul 2021. Performanţa este datorată profitului net realizat, de 5 ori mai mare decât cel bugetat, determinat de creşterea valorii juste a investiţiilor în unităţi de fond şi a depăşirii cu 70% a câştigului net reflectat în rezultatul reportat. În acelaşi timp, cheltuielile activităţii curente reprezintă doar 45% din totalul bugetat pentru întreg anul 2021, potrivit raportului trimestrial.

„Administrăm activ portofoliul listat, cu cele mai performanţe companii din sectorul energetic-industrial şi financiar-bancar, în acelaşi timp atenţia noastră se îndreaptă spre noi proiecte în real-estate, agribusiness şi energie verde. Considerăm că suntem într-o fază de început a unui proces accelerat de creştere a companiei şi a valorii pentru acţionarii noştri.”

Evergent a lichidat recent deţinerea pe care o avea la OMV Petrom, Alro Slatina, Transgaz, societatea diminuându-şi uşor deţinerea la Nuclearelectrica, de la 0,309 la 0,294%, adică 34 de milioane de lei.

Acţiunile EVER sunt pe plus cu doar 0,8% anul acesta, la tranzacţii totale de aproximativ 200 de mii de lei.