ZF Digital Summit 2021. Pandemia a diluat locul unde se termină compania şi unde începe biroul angajatului, iar atacurile cibernetice pornesc acum din casele oamenilor, dar efectele se văd la companii. Start-up-urile sunt uşor mai vulnerabile în faţa atacurilor cibernetice pentru că majoritatea serviciilor critice pentru companie se află în clou

Autori: Alexandra Cepăreanu , Miruna Diaconu , Alex Ciutacu 20.11.2021

„Securizarea serviciilor din cloud diferă mult de felul în care noi facem securitate pe serverele pe care le avem on premises, spre exemplu.”

Adopţia rapidă a muncii de la distanţă şi mutarea angajaţilor în mediul online şi în birourile amenajate în propriile locuinţe au condus la dezvoltarea ameninţărilor şi atacurilor cibernetice, care deşi au impact asupra companiilor, în noul context îşi găsesc calea de început în casele oamenilor, au concluzionat reprezentanţi ai furnizorului de soluţii de securitate IT Bitdefender, unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti hi-tech la nivel internaţional, prezenţi în cadrul videoconferinţei ZF Digital Summit 2021. Conferinţa a fost organizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu Visa, Mastercard, Orange, Superbet, Vodafone, Bitdefender, Trans Sped, Creasoft, Digi, Five elements digital, Inform Lykos, NNDKP, SAP, Totalsoft, Aqua Carpatica, Wet Hardseltzer şi Nespresso.

„Atacurile s-au schimbat puţin. În mod normal, atacurile se văd la companii, dar ele pornesc acum din casele oamenilor. Ce s-a întâmplat cu pandemia a extins perimetrul companiilor, a diluat locul unde se termină compania şi unde începe biroul angajatului. Practic, acum avem un birou acasă, o conexiune nesecurizată cu biroul pe care transferăm informaţii foarte importante. De aceea am văzut şi atacuri asupra echipamentelor de tip IoT din casele oamenilor, am văzut o intensificare a atacurilor de phishing, în special în zona de colectare a informaţiilor, de autentificare în companii sau în serviciile cloud pe care le folosesc anumite companii”, a spus Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice în cadrul Bitdefender.