Patria Bank, profit net de 7,2 mil. lei la 9 luni: plus 20%

Autor: Roxana Rosu 16.11.2021

Patria Bank a încheiat primele nouă luni din 2021 cu un profit net de 7,2 mil. lei, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020, susţinut în principal de evoluţia favorabilă a veniturilor operaţionale, dar şi dintr-o contracţie a costurilor operaţionale ce a condus la un profit operaţional cu 66% mai mare.

În cursul acestui an, banca, deţinută de fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), a acordat credite noi în valoare de peste 762 mil. lei, în creştere cu 28% faţă de finele anului trecut.

Valoarea creditelor nete se ridică la 2 miliarde lei, cu 14% mai mari decât în decembrie 2020, din care împrumuturile performante se ridică la 1,9 miliarde lei. Ponderea creditelor nete în total active a crescut la 56% de la 52% în decembrie 2020, iar indicatorul credite/depozite clientelă de la 66% la sfârşitul anului 2020 la 72% la septembrie 2021.

Venitul net bancar s-a majorat în primele nouă luni din accest an cu 9%, la 123 miliarde lei, evoluţie datorată în principal veniturilor din comisioane şi din activitatea financiară.

Patria Bank a raportat venituri operaţionale cu 9% mai mari în septembrie 2021 faţă de septembrie 2020, pe toate componentele din structură, această evoluţie incluzând un impact negativ în veniturile din dobânzi de aproximativ 7 milioane lei din scăderea indexului de dobândă ROBOR, evoluţie inversată începând cu trimestrul IV al anului 2021.

În paralel, cheltuielile operaţionale au fost reduse cu 2% în primele nouă luni din 2021, faţă de perioada similară din 2020.

Profitul operaţional a urcat cu 66%, ceea ce a permis băncii să accelereze reducerea ratei NPE prin înregistrarea de cheltuieli suplimentare cu ajustările de depreciere şi să includă cheltuieli suplimentare cu impozitul amânat cauzate de expirarea pierderilor fiscale istorice, raportând astfel la septembrie 2021 o crestere a profitului net de 20% vs. septembrie 2020

“Rezultatele confirmă tendinţa pozitivă înregistrată în ultimii doi ani şi demonstrează capacitatea noastră de a ne adapta rapid la contextul pieţei, prin oferirea de servicii clienţilor noştri în orice condiţii şi într-un mediu aflat în schimbare rapidă, cât şi viziunea solidă asupra direcţiei noastre şi a creşterii urmărite. Vom continua strategia de a ajunge la cât mai mulţi români prin digitalizarea produselor şi serviciilor, folosind în acelaşi timp reţeaua de sucursale pentru a deservi clienţii în interacţiune directă, personală, cea mai potrivită pentru consultanţă şi relaţionare strânsă cu aceştia”, a declarat Burak Yildiran, CEO Patria Bank.

Patria Online a avut o crestere cu 217% a numarului de clienti cu Internet&Mobile Banking.

Activele totale ale băncii se ridică la 3,63 miliarde lei, cu 6% peste decembrie 2020.

Grupul Emerging Europe Accession Fund Financial Services, acţionar cu 83,2% din capitalul social al Patria Bank, este deţinut la rândul său de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (FEI) – parte a Băncii Europene de Investiţii (BEI) sau Banca pentru Comerţ şi Dezvoltare a Mării Negre (BSTDB).