Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii: Eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru IT-işti riscă să genereze un şoc în piaţa locală de IT; România este deja penultima în UE la ponderea specialiştilor în IT în totalul angajaţilor

Autor: Roxana Rosu 16.11.2021

Scutirea de impozit pentru angajaţii din IT reprezintă fundamentul de stabilitate şi predictibilitate fiscală care a permis sectorului o creştere remarcabilă în ultimii 20 de ani, este de părere Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care atrate atenţia că stabilitatea şi predictibilitatea fiscală sunt esenţiale pentru menţinerea ritmului robust de creştere şi pentru stimularea impactului pozitiv pe care acest sector l-a avut în ultimii ani atât în evoluţia PIB.

Anul trecut, aproximativ 103.000 angajaţi din IT au beneficiat de facilitatea fiscală.

”Considerăm important să punctăm că România este, astăzi, penultima în UE la ponderea de specialişti în IT angajaţi raportat la total angajaţi din economie, conform Eurostat. Există un deficit cronic de programatori la nivel european, iar România din nefericire este la coada acestui clasament”, se precizează într-un comunicat al ANIS.

Potrivit asociaţiei, pachetul de măsuri fiscale aflat în vigoare a reuşit să menţină sectorul IT atractiv pentru investiţii şi angajări.

În schimb, în loc să crească numărul IT-iştilor şi să apropie România de media europeană, eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit pentru IT-işti riscă să genereze un şoc în piaţa locală de IT, una extrem de fluidă şi deschisă relocării de proiecte şi personal.

”Piaţa muncii se transformă cu o viteză accelerată în IT, iar contextul pandemic nu a făcut decât să stimuleze această dinamică, spre formate de tipul work-from-anywhere ce pun presiune pe angajatori. În acest context, stabilitatea şi predictibilitatea fiscală sunt obiective majore, esenţiale pentru menţinerea ritmului robust de creştere din sector precum şi pentru stimularea impactului pozitiv pe care IT-ul l-a avut în ultimii ani atât în evoluţia PIB, cât şi a creşterii exporturilor româneşti”.

Companiile membre ale asociaţiei spun că dezbaterile privind ajustarea cadrului fiscal cu impact asupra sectorului ar trebui să pornească de la un studiu de impact capabil să prezinte aportul IT-ului în economie, precum şi presiunile de pe piaţa muncii şi tendinţele regionale din acest sector.

Fără acest studiu, eliminarea facilităţilor fiscale are potenţialul de a intensifica dezechilibrul din piaţa IT, unde fenomenul evitării taxelor prin intermediul micro întreprinderilor este scăpat de sub control de către stat.

În acest context, asociaţia a comandat realizarea unui studiu, astfel încât autorităţile să adopte măsuri bazate exclusiv pe baza datelor şi cifrelor din sector, din economie, atât raportat în plan naţional, cât şi regional.

ANIS are peste 160 de membri reprezentând peste 66% din cifra de afaceri a industriei, companii mici şi multinaţionale, firme cu capital românesc sau străin ce au peste 47.000 angajaţi, locuri de muncă înalt calificată în societate şi o cifră de afaceri cumulată de peste 3,4 miliarde de euro.