ZF 23 de ani. România, noi coordonate. Care este modelul de creştere pentru România? Bogdan Neacşu, CEO al CEC Bank şi preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB)

Ziarul Financiar 19.11.2021

 „Avem nevoie de un model de creştere bazat pe valoare economică ridicată. La nivel european, digitalizarea şi industria auto sunt pe agenda domeniilor cu potenţial de creştere considerate prioritare.

Suntem destul de avantajaţi pentru că aceste domenii sunt cele care au împins în sus economia României în ultimii ani. Cu doi producători auto mari, Dacia şi Ford, industria din România s-a dezvoltat şi pe orizontală, şi pe verticală. Vorbim de o creştere a valorii adăugate brute a acestui sector de circa 10 ori în ultimii 23 de ani. Sunt şi alte domenii în care în România se pot dezvolta industrii pe orizontală şi verticală, luând în considerare poziţia geografică.

O altă zonă pe care m-aş concentra este IT-ul. În România, IT-ul a atras investiţii străine şi a dus la dezvoltarea de campioni globali, alimentat de existenţa talentelor locale.

Digitalizarea a accelerat în contextul pandemiei, iar potenţialul de creştere pentru viitor este chiar mai mare. Un alt domeniu pe care îl văd dezvoltându-se este agricultura: avem resurse - terenuri agricole, potenţial în mediul rural. Recuperând decalajele de productivitate şi reorientându-ne către domenii cu valoare adăugată – agricultură bio sau industria procesatoare – se pot înregistra creşteri importante.

Deşi ne simţim în continuare inferiori dacă ne raportăm la economiile europene mai dezvoltate, România a progresat enorm în ultimii
23 de ani: avem o creştere de 7 ori a PIB/capita, până la aproape 13.000 de USD şi ne apropiem de pragul pentru economiile dezvoltate, conform definiţiei FMI.”