ZF Agropower. Ioan Ladoşi, APCPR: „Anul viitor deficitul va fi de 1-1,2 milioane de porci din producţia comercială, iar deficitul comercial va creşte“

Autor: Florentina Niţu 17.11.2021

Deficitul comercial cu carne de porc va creşte în 2022, deoarece în acest an peste 20 de ferme comerciale mari au fost depopulate din cauza pestei porcine africane, care aveau activitate atât de reproducţie, cât şi de îngrăşare, a spus Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei de Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), în cadrul emi­siunii ZF Agropower, un proiect susţinut de Banca Transilvania şi Profi.

„Este relevant faptul că au dispărut efective matcă anul acesta, efective de femele care sunt fabricile de carne de porc, în esenţă, ori, în contextul acesta, din 2020 în 2021 situaţia a devenit catastrofală, pentru că au fost distruse 550.000 – 600.000 de capete de porci. Anul viitor deficitul va fi de 1-1,2 milioane de porci din producţia comercială, iar astfel deficitul comercial va creşte şi vom aduce şi mai multe carne de porc din ţările europene”, a afirmat Ioan Ladoşi.

În 2020, România a crescut 3,7 milioane de porcine, în scădere cu 1 milion faţă de 2016, anul dinainte de intrarea virusului pestei porcine africane în România, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Însă, o bună parte din purcei îngrăşaţi în România vin din import – circa 1,5 milioane –, la un preţ de 70-90 de euro/bucată, potrivit datelor reprezentanţii businessurilor de profil. Astfel, extrapolând, fermierii români ar putea plăti anul viitor 150 - 200 de milioane de euro doar pentru a importa purcei pe care să îi crească ulterior în ţară. Acest lucru vine în completarea cifrei de 600 de milioane de euro, care denotă importurile de carne de porc din 2020.

„Din 2016, când ne situam la sub 100.000 de tone de carne de porc importate, până în 2020, am ajuns la 320.000 de tone de carne de porc importate, iar asta s-a întmâplat pentru că consumul de carne de porc per capita din România s-a învârtit în jurul a 16,5 – 17 kg, conform datelor statistice, şi nu am mai avut carne în România, din cauza pestei porcine africane, iar astfel am importat”, a explicat Ioan Ladoşi.

Importurile totale de carne erau de 645 de milioane de euro în 2016 şi au ajuns la 910 milioane de euro în 2020, în timp ce exporturile au scăzut în aceeaşi perioadă de la 238 de milioane de euro la 195 de milioane de euro, mai arată datele de la INS. În ceea ce priveşte carnea de porc, specialiştii din domeniu susţin că intern se produce circa 20-25% din consum,  iar pentru satisfacerea autoconsumului de carne de porc din România ar trebui să dezvolte 190.000 de locuri în ferme pentru scroafe de reproducţie.

„Se doreşte o creştere a efectivelor de suine, de femele, cu 100.000 de capete în următorii 2-3 ani, iar acest lucru este o iluzie, pentru că nu ai de unde să iei atâtea femele pentru reproducţie. În al doilea rând, putem vorbi despre o astfel de creştere, dar în contextul în care 20 de ferme comerciale au fost afectate anul acesta de virusul pestei porcine africane şi şi-au distrus efectivele, iar autorităţile nu au luat nicio măsură concretă şi eficientă de stopare a pestei de peste patru ani, cine investeşte în construcţia de la zero a unei ferme comerciale, care în a doua zi de la populare ar putea fi infectată cu virusul şi ar trebui să fie animalele ucise? Este o realitate, avem colegi care au păţit asta şi statul te despagubeşte pentru preţul animalului pe piaţă, nu şi pentru pierderile colaterale. Cine riscă banii, milioane de euro, într-o fermă pe care mâine sau poimâne ai putea să o distrugi?”, a mai spus Ladoşi.

El susţine că în contextul în care lucrurile rămân aşa cum sunt în prezent, fără acţiuni concrete din partea autorităţilor, lucrurile nu se vor schimba în bine pentru producţia de carne de porc în 2022.

„Deficitul pe piaţa cărnii de porc nu este un fenomen înfluenţat numai de creşterea utilităţilor de acum, este un deficit resimţit de câţiva ani, din cauza pestei porcine africane”, a conchis Ladoşi.