ZF 23 de ani. România, noi coordonate. Care este modelul de creştere pentru România? Ion Nestor, cofondator al casei de avocatură NNDKP

Autor: Cristina Roşca 19.11.2021

„Mă aştept ca modelul de dezvoltare din Europa Centrală şi de Est să rămână unul caracterizat de expresia «cu două viteze»: pe de o parte, plutonul fruntaş condus de Polonia, Cehia şi Ungaria, care îşi continuă traseul în proximitatea marilor economii europene, şi, pe de altă parte, restul ţărilor din această regiune, inclusiv România, care continuă să îşi caute ritmul, strategia şi chiar identitatea din punct de vedere economic.

În ciuda diferenţelor economice existente la nivelul regiunii geografice din care facem parte, optica pe care o consider (mai) potrivită pentru aceste state este un mare «proiect de grup», nu o competiţie, fie că ne raportăm la dezvoltarea Europei Centrale şi de Est în cadrul Uniunii Europene, sau la cea a Uniunii ca întreg. Din punctul meu de vedere, pilonii principali ai acestui proiect, prin care să consolidăm prezentul pentru a construi viitorul, sunt educaţia, transformarea digitală şi sustenabilitatea.

În ceea ce priveşte tema decalajelor economice existente între statele din regiune, dar şi faţă de cele din Europa de Vest, consider că, în ritmul actual, ele nu pot fi recuperate prea curând. Această prognoză este una validă, în ciuda unor mesaje recente privind indicatorii macroeconomici care ne plasează în faţa unor ţări vecine, care rămân doar simple afirmaţii propagandistice. Neavând în suficientă măsură un corespondent în economia reală, ele ar trebui evitate pentru a elimina orice potenţiale confuzii.

În definitiv, criteriile de măsurare a bunăstării şi a dezvoltării autentice a unei comunităţi nu se reduc la valoarea PIB-ului pe cap de locuitor. Mai în glumă, mai în serios, această abordare îmi aduce aminte de o anecdotă celebră înainte de 1990: Întrebare: Ce este bine să fii în România în aceste zile? Răspuns: Cap de locuitor.”