ZF 23 de ani. România, noi coordonate. Care este modelul de creştere pentru România? Steven van Groningen preşedinte & CEO Raiffeisen Bank

Ziarul Financiar 19.11.2021

Voi spune mai întâi care nu ar trebui să fie modelul – să creştem bazat pe un nivel de salarizare cât mai mic. Altfel spus, să nu fim competitivi doar pentru că suntem o ţară cu un nivel de salarizare mai scăzut. Nu cred că ne dorim neapărat acest lucru, dar pentru a-l evita trebuie să investim în infrastructură şi educaţie, să reducem serios birocaţia şi numărul de angajaţi în sectorul public. Nu e nimic nou. Vorbim destul de mult despre asta, dar nu facem destul. Sper ca prin PNRR să reuşim să schimbăm ceva. Dacă nu acţionăm nu vom fi în stare să atragem sumele imense din PNRR şi vom rămâne în urma  celorlalte ţări din ECE şi UE; şi atunci compensăm printr-un nivel de salarizare mai mic. 

Degeaba vorbim despre potenţialul României dacă nu vorbim şi de ambiţie şi intenţie. Evident că România are un potenţial imens şi oportunităţi multe ca ţară, dar şi în regiune, dacă ne propunem să ne asumăm un rol important regional. Avem nevoie să ne fixăm foarte bine priorităţile şi să le urmărim: vrem să ne dezvoltăm infrastructura sau să investim în educaţie? Păi asta să facem.  

 În continuare vom fi într-un proces de convergenţă, în care ritmul de creştere va fi mai mare decât medie europeană, în aşa fel încât să reducem decalajul din punct de vedere economic şi să ne apropiem de valorile indicatorilor economici (PIB pe cap de locuitor etc.) din ţările avansate din Europa. Acest lucru nu va merge de la sine şi avem nevoie de investiţii semnificative în infrastructură, educaţie şi sistemul de sănătate. În plus, atenţia trebuie îndreptată spre creşterea de valoare adăugată.