Optimismul cu privire la vânzările din retail eclipsează temerile legate de inflaţie şi apropie indicele S&P 500 de un nou maxim istoric

Autor: Eduard Ivanovici 17.11.2021

Principalii indici bursieri din Statele Unite au încheiat pe plus cea mai recentă şedinţă de tranzacţionare, în vreme ce o creştere a vânzărilor lunare din retail sugerează că americanii se descurcă relativ bine cu recentele creşteri de preţuri şi numeroasele probleme ale lanţurilor de aprovizionare, transmite Business Insider.

S&P 500 s-a apreciat cu 0,39% la 4.700 de puncte, aproape de un nou maxim istoric, devenind indicele cu cea mai bună performanţă de luna aceasta, în condiţiile în care inflaţia a atins maximul ultimilor 31 de ani.

Dow Jones Industrial Average şi Nasdaq Composite au înregistrat creşteri de 0,15% şi, respectiv, 0,76%. Evoluţiile vin pe fondul celor mai recente date ale guvernului american, potrivit cărora vânzările din retail au crescut cu 1,7% luna trecută, cu 0,6% peste estimările economiştilor intervievaţi de Bloomberg.

Mai mult, raportul a arătat că ritmul cheltuielilor de consum s-a îmbunătăţit prin comparaţie cu nivelul lunii septembrie.

„În opinia noastră, o parte din rezultatele lunii octombrie reflectă o serie avansată de cumpărături pentru sezonul sărbătorilor, ţinând cont de prognozele privind prelungirea timpilor de livrare. Acestea fiind spuse, creşterea graduală a vânzărilor din ultimele trei luni sugerează o îmbunătăţire mai amplă a vânzărilor finale şi cheltuielilor de consum”, Spune Pooja Sriram, economist al băncii britanice Barclays.

Între timp, producţia industrială a înregistrat un plus de 1,6% în octombrie, iar aurul a scăzut cu 0,6% la circa 1.850 per uncie (28 grame). Randamentul titlurilor de stat pe 10 ani a crescut cu 1,63%.

Zilele trecute, gigantul bancar Morgan Stanley declara că S&P 500 ar putea să sufere un declin de 7% la sfârşitul lui 2022 şi a recomandat acţiunile europene şi japoneze în detrimentul celor americane.