(P) Credit de nevoi personale vs. credit rapid – ce alegi?

Autor: Publicitate 17.11.2021

Când ai nevoie de o anumită sumă de bani, ai la dispoziţie mai multe soluţii de creditare. În unele situaţii, un împrumut de nevoi personale poate fi mai avantajos pentru planurile tale, în general pe termen mediu şi lung. În paralel, împrumutul rapid pare mai rentabil pe termen scurt, aducându-ţi, la rândul lui, o serie de avantaje.

Alegerea unui anumit împrumut poate deveni floare la ureche. Dacă nu ştii pentru ce tip de credit să optezi, respectiv unul de nevoi personale sau unul rapid, îţi recomandăm să urmezi câţiva paşi simpli:

Ce împrumut este mai rentabil în funcţie de sumă

Dacă ai nevoie de o sumă mai mare, respectiv de până la 130.000 de lei, pe care să o rambursezi în cel mult 5 ani, poţi opta pentru un credit de nevoi personale. Poţi beneficia şi de o dobândă mai mică faţă de valoarea standard, dacă, de exemplu, îţi muţi salariul la banca pe care o alegi pentru acordarea creditului şi dacă închei şi o asigurare de viaţă.

În paralel, dacă ai nevoie de o sumă mai mică, poţi alege un credit rapid. Majoritatea IFN-urilor acordă împrumuturi mai mici, fără garanţii, de până la 2.000 sau 4.000 de lei, pe care va trebui să le plăteşti fie în câteva săptămâni sau luni. Există şi excepţii, suma putând ajunge şi până la 40.000 de lei, caz în care se acceptă o rambursare în maximum 5 ani. Dacă este primul tău astfel de împrumut, poţi beneficia, la anumite IFN-uri, şi de oferte cu dobândă zero. Mare atenţie! Dacă nu respecţi termenele de plată, dobânzile te vor ustura grav la buzunare, DAE putând ajunge şi la peste 7.500%.

Care sunt condiţiile pe care trebuie să le îndeplineşti

Poţi afla la ce împrumut te încadrezi şi în funcţie de condiţiile impuse de creditori. De exemplu, criteriile de eligibilitate pentru un credit de nevoi personale vizează, în general, existenţa unui venit stabil, a unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi o vechime de minimum 3 luni la actualul job, respectiv o vechime totală în muncă de cel puţin 1 an. Dacă ai bifat aceste condiţii minime, poţi aplica fără emoţii pentru obţinerea unui credit de nevoi personale.

Spre deosebire de bănci, IFN-urile stabilesc criterii mai uşor de atins. Important este să fii major şi să ai cetăţenie română. De asemenea, în unele cazuri este suficientă o vechime de o lună la actualul loc de muncă, neexistând probleme nici dacă ai un contract de angajare pe perioadă determinată sau un venit lunar de aproximativ 300 de lei ori dacă eşti în şomaj tehnic.

Ce faci când eşti înregistrat la Biroul de Credite

În general, băncile solicită să ai un istoric bun de plată. Asta înseamnă să nu fi înregistrat restanţe şi, implicit, să nu figurezi în evidenţele Biroului de Credite. Dacă îndeplineşti această condiţie, înseamnă că ai o bilă albă pentru obţinerea unui credit de nevoi personale. În caz contrar, acordarea unui împrumut poate fi dificilă şi te poţi trezi şi cu un refuz de finanţare.

La polul opus, IFN-urile nu te exclud de pe lista posibililor clienţi, chiar dacă ai fost rău-platnic. Concret, vei avea de trecut cu brio o evaluare a situaţiei financiare, având şanse să obţii un împrumut rapid.

Sortter te ajută să compari împrumuturile

Dacă nu eşti sigur ce împrumut este mai avantajos pentru tine, poţi afla răspunsul, simplu şi rapid, cu ajutorul platformei de comparare Sortter. Introducând suma pe care vrei să o creditezi şi perioada preferată pentru rambursare, vei avea acces la informaţii despre cele mai avantajoase oferte de creditare care respectă condiţiile tale. Compară-le şi astfel vei afla care este creditul cel mai bun pentru tine.