Prima scădere lunară a activelor fondurilor de pensii P2 din februarie 2021 încoace: în octombrie activele au scăzut cu 131 mil. lei la 87 mld. lei

Autor: Liviu Popescu 21.11.2021

♦ Scumpirile în lanţ au pus presiune pe dobânzi şi implicit pe randamentele bondurilor ♦ Bursa de la Bucureşti, acolo unde fondurile de pensii au cea mai mare parte a investiţiilor, s-a apreciat cu doar 0,3% în octombrie.

Cele şapte fonduri de pensii private obligatorii Pilon II, la care contribuie cu o parte din venitul brut lunar câteva milioane de români şi care pe fondul procesului de acumulare de acţiuni din ultima perioadă au ajuns cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti, au avut în octombrie 2021 prima scădere lunară a activelor din februarie 2021 încoace.

Astfel, potrivit celor mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), fondurile de pensii private Pilon II au încheiat luna octombrie cu active de  86,9 miliarde de lei, în scădere cu 131 mil. lei faţă de luna precedentă, adică minus 0,2%.

Chiar dacă scăderea este una minoră, este prima din februarie 2021 încoace şi cea care pune capăt unei serii consecutive de creşteri care au adus maxime istorice pentru activele fondurilor de pensii Pilon II. La septembrie 2021 de exemplu fondurile de pensii private Pilon II aveau active istorice de 87 mld. lei.