Economia României în 2021. Rezultatele din T3, modeste faţă de aşteptări, împing previziunile de creştere economică la sub 7% pentru 2021

Autor: Iulian Anghel 18.11.2021

Instituţiile financiare şi-au coborât previziunile de creştere economică, pentru acest an, la sub 7%, după publicarea, marţi, a datelor-semnal despre evoluţia PIB, date care au indicat o decelerare a ritmului de creştere în trimestrul al treilea, în principal pe fondul intensificării pandemiei şi a inflaţiei.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate marţi arată un avans al PIB în T3 faţă de T2 de doar 0,3%, în vreme ce, în trimestrul al treilea faţă de T3/2020 creşterea a fost de 7,2% (economiştii aşteptau o creştere cu două cifre sau apropiată), iar pe primele trei trimestre, an/an, de  7,1%. Cum T4 ar putea fi slab, pentru că valul patru al pandemiei a lovit puternic reducând mobilitatea (obligativitatea certificatului verde a redus semnificativ traficul în magazine) iar inflaţia, ajunsă la 8% şi care promite să crească, inhibă consumul, economiştii refac calculele şi nu mai văd o creştere economică în acest an de peste 7%.

Astfel, Banca Transilvania şi-a redus previziunile de creştere (după apariţia datelor la T3) de la 7,3% la 6,1%, BCR de la 7,4% la 6,4%, Raiffeisen Bank de la 7,5% la 6,2% iar ING Bank de la 7,5% la 6,5%. Doar Comisia Naţională de Prognoză, care oferă date-suport guvernului, îşi mai păstrează previziunea de creştere de 7%.