Francesca Postolache, partener PwC România: Sustenabilitatea este una dintre cele mai mari oportunităţi de profit pentru sectorul agricolv

Ziarul Financiar 18.11.2021

Sustenabilitatea este una dintre cele mai mari oportunităţi de profit pentru sectorul agricol. Un studiu susţinut de ONU a stabilit valoarea potenţială a oportunităţilor de afaceri legate de alimentaţie şi durabilitate la 2,3 trilioane de dolari până în 2030.

Această valoare se bazează pe reducerea risipei alimentare; pe reformularea produselor şi a ambalajelor; pe dezvoltarea de noi îngrăşăminte şi modalităţi mai precise de îmbunătăţire a caracteristicilor plantelor; pe gestionarea fermelor, pădurilor şi oceanelor; pe promovarea microirigării şi pe producţia de energie verde.

Agricultura este implicată în multiple aspecte ale investiţiilor de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), cu riscuri deosebite de defrişare şi utilizarea pesticidelor.

Obiectivele în acest domeniu pot fi dificile pentru agricultura românească, având în vedere că segmentul ecologic reprezintă o proporţie foarte mică din suprafaţa agricolă totală, dar sustenabilitatea trebuie să devină un domeniu cheie pe termen mediu şi lung.

Iar sustenabilitate în domeniul agricol înseamnă reducerea utilizării pesticidelor şi îngrăşămintelor, iniţiativă susţinută şi de Comisia Europeană. Utilizarea noilor tehnologii poate ajuta la atingerea acestui obiectiv.

România ar trebui să promoveze mai bine practicile agricole şi investiţiile care au ca scop final reducerea la minimum a emisiilor, cum ar fi utilizarea la maximum a capacităţii de a produce energie din agricultură, care în acest moment nu este utilizată la întregul său potenţial.