Nuclearelectrica: Consiliul Concurenţei aprobă preluarea liniei de procesare a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara de la Compania Naţională a Uraniului

Autor: Roxana Rosu 18.11.2021

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, preia de la Compania Naţională a Uraniului activele aferente liniei de procesare a concentratului de uraniu a Uzinei de Rafinare E - Sucursala Feldioara.

Activele incluse în tranzacţie reprezintă un ansamblu unitar capabil să desfăşoare activităţi economice independente, intenţia Nuclearelectrica  fiind de a continua activitatea preluată la data transferului, respectiv producerea de pulbere sinterizabilă de dioxid de uraniu (UO2).

Uzina de Rafinare E – Sucursala Feldioara a fost construită pentru procesarea concentratului de uraniu din România asigurând, exclusiv, necesarul de materie primă pentru FCN Piteşti.

Uzina îndeplineşte toate condiţiile de operaţionalizare, cu respectarea strictă a legislaţiei naţionale, comunitare, precum şi a organismelor internaţionale - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) / Agenţia de Aprovizionare EURATOM (ASE).

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această preluare nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa din România sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Nuclearelectrica, singurul producător de energie nucleară din România, companie controlată majoritar de Ministerul Energiei, a încheiat primele nouă luni din 2021 cu un profit net de 641 mil. lei, în creştere cu 34% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile companiei s-au majorat cu 23% la 2,2 miliarde de lei pe fondul creşterii preţului la energia electrică.