De ce în Portugalia şi Grecia preţurile nu au explodat, ca în restul Europei?

Autor: Catalina Apostoiu 18.11.2021

Portugalia este una dintre ţările membre ale Uniunii Europene cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei, iar ministrul de finanţe al ţării, Joao Leao, a subliniat că această situaţie se datorează faptului că guvernul ţării a luat măsuri din timp pentru sta­bi­lizarea preţurilor din sectorul elec­tri­cităţii, spre deosebire de ceea ce s-a în­tâmplat în alte ţări, relatează Euractiv.

Acesta a mai subliniat că avansul inflaţiei va fi doar unul temporar.

„Portugalia rămâne una din ţările cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei“, în linie cu estimările guvernului, a arătat oficialul portughez, adăugând că aceasta va începe să scadă de anul viitor.

În zona euro, inflaţia a crescut pentru a patra lună consecutiv în octombrie, depăşind pragul de 4%.

Potrivit biroului de statistică european, din rândul celor 27 de state membre, cele mai scăzute rate au fost înregistrate în octombrie în Malta (1,4%), Portugalia (1,8%), Finlanda şi Grecia (2,8%).

Portugalia a fost una din cele şase ţări UE care au lansat imediat măsuri de suport în criza energiei după ce Comisia Europeană a îndemnat ţările membre ale blocului să acţioneze în sensul stăvilirii creşterii preţurilor. Printre cele şase ţări s-a numărat şi Grecia.

La inflaţie contribuie şi deficitul comercial. Creşterea acestuia cauzat de importuri mai mari poate duce la un nivel mai ridicat al inflaţiei din cauza impactului inflaţiei im­portate asupra ni­velurilor preţurilor locale.

În Portugalia, deficitul se situează la 7,19% din PIB, comparativ cu 8,57% în cazul României. Rata anuală a inflaţiei s-a apropiat în România de 8% deja în octombrie, cât prognozau unii analişti pentru final de 2021, marcând un maxim al ultimului deceniu. BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru final de 2021 de la 5,6% la 7,5%, mizând pe impactul com­pensărilor/plafonărilor/subvenţiilor în domeniul energetic.

Nu doar preţul gazelor, electrcităţii sau combustibililor a crescut în octombrie 2021 faţă de octombrie 2020. Inflaţia puternică a lovit în produsele de bază.

În cazul Greciei, deficitul este de 10,87% din PIB, dar inflaţia este încă redusă în pofida scumpirii energiei. CE aminteşte că acest lucru se datorează faptului că cererea a fost slabă în prima jumătate a anului. Turismul, atunci afectat de pandemie, are o contribuţie semnificativă la consum. Însă analiştii Piraeus Bank arată că aceasta de-abia acum urmează să înceapă să crească, putând să revină anul viitor la nivelurile din 2010, notează Kathimerini.

Aceştia estimează că inflaţia va urca la 3,8% în Grecia în 2022, în timp ce în zona euro va atinge în medie în jur de 2%. Diferenţa derivă din faptul că preţurile la nivel de bloc au început să crească mai devreme, ceea ce va duce la o temperare mai rapidă a acestora acolo.

Comisia Europeană anticipează că inflaţia va rămâne doar uşor pozitivă în 2021, pe fondul cererii modeste din prima jumătate a anului. Inflaţia este aşteptată să atingă un vârf în 2022, de 1,0% pe fondul întăririi cererii pentru servicii. Odată ce efectele creşterii preţurilor energiei se vor diminua, inflaţia este aşteptată să scadă la 0,4% în 2023.