Fiscalitatea pe final de an: SAF-T şi conectarea caselor de marcat electronice la serverele ANAF intră în linie dreaptă. PwC: Nu credem că majorarea de taxe sau introducerea de taxe noi vor avea efectul scontat, ci din contră, ar împovăra mediul de business şi ar frâna creşterea economică

Autor: Răzvan Botea 19.11.2021

Două dintre cele mai aşteptate proiecte de digitalizare ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) – SAF-T şi casele de marcat cu jurnal electronic – vor intra în linie dreaptă în perioada următoare.

SAF-T, un fişier standard prin care companiile vor comunica informaţii fiscale către ANAF, va fi folosit de marii contribuabili – în jur de 3.300 de companii – începând cu ianuarie 2022.

„În ianuarie 2022 începe raportarea pentru mari contribuabili. În iulie 2022 mari contribuabili care nu au fost în lista publicată pentru ianuarie 2022, urmând ca instituţiile financiar-bancare şi contribuabilii mijlocii să raporteze acest fişier începând cu 2023, iar contribuabilii mici şi nerezidenţi începând cu 2025“, a explicat Daniel Anghel, partener la PwC România, în cadrul unei conferinţe organizate de companie.