Fraţii care au lansat o afacere cu 600 de dolari împrumutaţi de la mama lor. Businessul lor este cunoscut acum în toată lumea

Autor: Andra Stroe 20.11.2021

Antreprenorii de pretutindeni au demonstat că succesul se măsoară în multe feluri. În cazul fraţilor Dan şi Frank Carney, putem spune că se măsoară la felie. Şi asta pentru că cei doi sunt fondatorii lanţului de restaurante Pizza Hut, unul dintre cele mai mari businessuri de profil din lume, cu un portofoliu de aproape 19.000 de unităţi.

Dan şi Frank Carney s-au născut într-o familie numeroasă din Wichita, Kansas, SUA, primul în anul 1931 şi celălalt în 1938. Pe 15 iunie 1958, cu suma de 600 de dolari, bani împrumutaţi de la mama lor, cei doi au deschis o mică firmă de catering, prin care livrau pizza studenţilor din oraş. Ideea businessului le fusese sugerată de un agent imobiliar şi s-a dovedit un succes. Deşi nu aveau cunoştinţe în domeniu, au învăţat „din mers”, aşa că, la doar un an după lansare, deschideau deja prima franciză, în Topeka, un oraş aflat la două ore distanţă de centrul afacerii lor. Extinderea în Aggieville, din acelaşi stat, avea să aducă o inovaţie importantă: serviciul de livrare. Până în 1977, Pizza Hut ajunsese la 4.000 de unităţi, stârnind interesul companiilor mai mari. În 1977, cei doi antreprenori au vândut businessul gigantului PepsiCo, într-o tranzacţie de peste 300 de milioane de dolari. Frank Carney a rămas în funcţia de preşedinte şi membru al Consiliului de Administraţie până în 1980.

În afara sferei de business, el a urmat şi cursurile Wichita State University, unde a studiat inginerie. După vânzarea Pizza Hut, antreprenorul a devenit francizor al companiei Papa John’s Pizza, business pe care l-a preluat în 1994. În doar şapte ani, a ajuns să deţină 133 de restaurante deschise sub acest brand, în oraşul natal şi alte localităţi din Kansas, Arizona, Missouri, California, Texas şi Hawaii. Faptul că a ales să îşi continuie afacerile de partea concurenţei nu avea cum să rămână fără ecou, aşa că cei de la Papa John’s au creat o reclamă la adresa Pizza Hut, înfăţişându-l pe Frank, la o întâlnire cu acţionarii Pizza Hut, purtând un tricou pe care scria: „Sorry, guys. I found a better pizza.” (Îmi pare rău, băieţi, dar am găsit o pizza mai bună). De-a lungul timpului, el a făcut parte din Consiliul de Administraţie al Intrust Financial Corp., Intrust Bank, N.A. şi a fost preşedinte al Asociaţiei Internaţionale de Francize (IFA) şi al Camerei de Comerţ din Wichita. A primit, pentru activitatea din industrie, o serie de recunoaşteri, iar în 1991 a fost inclus în IFA Hall of Fame. Diagnosticat încă din 2009 cu Alzheimer, antreprenorul a murit anul trecut, pe 2 decembrie, în urma unei pneumonii.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro