Proteste violente în Olanda. Cinci poliţişti răniţi, unul grav, şi cel puţin 28 de persoane reţinute

Autor: Andreea Tobias 21.11.2021

Cinci poliţişti au fost răniţi, unul grav, în timpul protestelor din Haga faţă de restricţiile pandemice. Cel puţin 28 de persoane au fost reţinute în trei zone ale Olandei.

Cinci ofiţeri de poliţie au fost răniţi în Olanda şi cel puţin 28 de persoane au fost reţinute în trei zone, în timpul protestelor violente împotriva restricţiilor COVID-19, conform Reuters.

Protestele au continuat pentru a doua zi, sâmbătă seara. Autorităţile olandeze au folosit tunuri de apă, câini şi cai pentru a-i risipi pe protestatari.

Tinerii s-au înfuriat şi pentru că s-au interzis focurile de artificii de Revelion.

Unele dintre cele mai grave confruntări din noaptea de sâmbătă spre duminică au avut loc la Haga, unde cinci ofiţeri au fost răniţi, dintre care unul grav, potrivit unui comunicat al poliţiei.

Poliţia a arestat şapte persoane, una dintre ele pentru că a aruncat o piatră în parbrizul unei ambulanţe.

Alte 13 arestări au fost raportate de poliţie în două oraşe din Limburg, în timp ce proteste au fost semnalate şi în provincia nordică Flevoland. Opt persoane au fost reţinute în Urk, unde o staţie de testare COVID-19 a fost incendiată la începutul acestui an.

Manifestările au început vineri seară la Rotterdam, unde poliţia a deschis focul asupra mulţimii. Trei persoane despre care se crede că au fost rănite de gloanţe sunt încă în spital duminică, potrivit unui comunicat al autorităţilor.

Protestele au fost declanşate de opoziţie faţă de planurile guvernului de a restricţiona utilizarea certificatului verde la persoanele care fie s-au vindecat de COVID-19, fie au fost vaccinate, excluzându-le pe cele care au un rezultat negativ al testului.

La sfârşitul săptămânii trecute, Ţările de Jos au reintrodus unele măsuri de carantină pentru o perioadă iniţială de trei săptămâni, în încercarea de a încetini virusul, însă infecţiile zilnice au rămas la cel mai ridicat nivel de la începutul pandemiei.