ZF Deschiderea de astăzi. Despre planurile pentru un nou ETF la Bursă, tranzacţii pe inflaţie ridicată şi strategii de investiţii. Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria AM: Luăm în calcul un fond cu expunere pe AeRO

Autor: Eduard Ivanovici 22.11.2021

Singurul ETF cu expunere pe Bursa românească replică performanţa indicelui principal BET, din care fac parte cele mai lichide 19 societăţi.

Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria Asset Management, societate de administrare a investiţiilor parte a grupului Patria Bank, a fost prezent la emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, unde a discutat despre posibilitatea unui nou fond tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti, investiţiile pe timp de inflaţie şi strategiile pe care ar trebui să le aplice în acest sens investitorii, cât şi despre o posibilă corecţie a pieţelor.

„Din păcate, legislaţia locală şi europeană nu permite existenţa unui ETF (exchange traded fund – n.r.) clasic pe companii listate pe AeRO. Însă un alt tip de fond cu mai puţine restricţii cu expunere pe unele societăţi din AeRO poate fi o opţiune şi luăm în calcul această posibilitate. Aşa că analizăm un fond cu expunere pe AeRO”, spune Adrian Cojocar.

ETF-ul BET Patria-Tradeville, care replică performanţa celor 19 companii incluse în BET, a avut o creştere de 47% în ultimul an, însă Adrian Cojocar consideră că performanţa are şanse mici de a se repeta la fiecare 12 luni, fiind de aşteptat ca randa­mentele să fie mai mici pe viitor.