Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: Domnule Preşedinte Kelemen Hunor, înainte de a introduce „taxa de solidaritate”, să luptăm împotriva muncii la negru, a evaziunii fiscale şi a celor care fac miliarde în România fără să plătească un leu taxe în ţară!

Autor: Dragos Damian 22.11.2021

Trei seturi de cifre in cele ce urmeaza, care nu sunt la zi, dar care merita readuse in atentia politicienilor:

  1. deficitul de incasare la TVA in 2018 a fost de 34%, adica o evaziune fiscala din TVA de 32 miliarde de lei in valoare absoluta, pe locul intai in UE; nu am date din 2020, dar mai mult ca sigur ca in valoare absoluta sunt mai mari;
  2. Amenzile date angajatorilor pentru munca la negru insumeaza in primele sapte luni din 2021 peste 50 milioane lei; date din 2017 (ultimele pe care le-am gasit) arata ca prejudiciul adus Romaniei de munca la negru era de 90 miliarde de lei – echivalentul a 20 miliarde Euro la cursul de atunci;
  3. O statistica din 2019 a lui PwC arata ca Romania pierde anual 3,7% din PIB – echivalentul a peste 7 miliarde de Euro – din cauza deficitului de personal calificat, personal pe care de fapt Romania nu-l mai produce de peste 10 ani;

 

Date mai noi nu am gasit, probabil in perioada de pandemie nimeni nu s-a mai gandit la temele de mai sus. Asa cum nimeni nu a mai facut statistici despre mortalitatea datorata ineficientelor sistemului sanitar, cum au fost cele din 2008 si 2012. Dau si aici 3 cifre, sporul natural a fost negativ – mai multe decese decat nasteri - cu aproape 60.000 de persoane in 2019 (inainte de pandemie), cu aproape 120.000 de persoane in 2020 si probabil ca ne indreptam catre 200.000 de romani mai putin dupa tragedia din valul 4 de anul acesta. Dar astea sunt alte dezbateri.

Revenim la calculul “ pe coltul mesei” de mai sus si aducand datele neajustate (inflatie, curs) la Romania anului 2021 vedem ca pierdem anual circa 35 miliarde Euro prin evaziune fiscala, munca la negru si deficitul de forta de munca calificata. Aproape 15% din PIB-ul anului 2021, PIB care creste din importuri si inflatie si care este oricum lasat in obligatia copiilor si nepotilor nostri, avand in vedere gradul de datorie publica de aproape 50%.

Asadar, daca venim cu ideea de taxa de solidaritate inainte de a corecta crimele fiscale care ne macina economia, riscam sa agravam turbulentele din mediul de afaceri. Asta pentru ca multe dintre companiile care au o cifra de afaceri de peste 100 milioane de Euro sunt companii de manufactura industriala (fabrici) si astea au ramas putine daca ne luam dupa un alt indicator deprimant, deficitul de balanta comerciala care se duce anul asta mult peste 20 miliarde de euro.

PS. Un exemplu de taxa de solidaritate este taxa clawback din industria farmaceutica, care nu a servit la nimic. Odata, pentru ca presiunea fiscala a dus la disparitia de medicamente, scaderea competitivitatii companiilor din tara si capturarea sistemului sanitar de catre importatori. Si apoi, pentru s-au strans din ea in ultimii 10 ani circa 20 miliarde lei – echivalentul a 4 spitale regionale plus circa 150 km de autostrada – insa banii s-au dus niciunde….