Cum vede Comisia de Prognoză piaţa muncii de anul viitor: Rata şomajului va coborî la 5,1%, numărul angajaţilor va creşte, iar salariul mediu net va înregistra o creştere de 8,9%. Sorina Donisa, APT: „O astfel de creştere a numărului de angajaţi poate fi posibilă, însă doar dacă luăm în considerare şi un aflux de angajaţi din alte ţări, mai ales noneuropene.“

Autor: Ramona Cornea 23.11.2021

♦ Raluca Pârvu, BPI Group: „Credem că pandemia, criza politică interminabilă, inflaţia galopantă şi creşterile masive de preţuri ar impune o previziune mai prudentă“.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, a revizuit prognoza de creştere a salariului mediu net lunar pentru anul 2022. Astfel, în prognoza de vară, CNSP vedea o creştere medie a salariilor nete cu 7% în anul 2022, pe când în prognoza de toamnă creşterea prognozată pentru anul a fost revizuită la 8,9%, cea mai mare creştere previzionată de Prognoză pentru perioada 2022 – 2025. Conform CNSP, în anul 2022, salariul mediu net din economie locală va ajunge la peste 3.770 de lei, în creştere de la o medie de circa 3.500 de lei în 2021.

Raluca Pârvu, business manager la BPI Group, companie de consultanţă în management şi resurse umane, crede că prognoza de toamnă a Comisiei Naţionale de Prognoză este una optimistă, care se bazează pe revenirea accelerată a economiei, dar ignoră situaţia sanitară, care nu se ameliorează.