Bucureştiul aşteaptă peste 18.000 de noi locuinţe în 2021, Timişoara devine cea de-a doua piaţă

Autor: Bogdan Alecu 23.11.2021

Numărul unităţilor rezidenţiale vândute în România în primele 10 luni ale anului a fost cu 65% mai mare comparativ cu cel înregistrat în perioada similară din 2020, potrivit statisticilor oficiale, acestea nefiind însă şi livrate.

Livrările de locuinţe au crescut cu 5,3% la nivel na­ţio­nal în primele şase luni ale anului comparativ cu pe­rioada similară din 2020, stabilindu-se astfel un nou re­cord semestrial. În total, piaţa rezidenţială din România a atras investiţii de peste 1,5 miliarde de euro în 2021.

Timişoara a devenit în premieră cea mai mare piaţă rezidenţială regională din România, cu excepţia regiunii Bucureşti - Ilfov, devansând Cluj-Napoca atât din punctul de vedere al numărului de proiecte rezidenţiale aflate în dezvoltare şi al livrărilor, cât şi din punctul de vedere al numărului de tranzacţii încheiate.

Principala explicaţie ţine de scăderea semnificativă a livrărilor de locuinţe noi în regiunea Cluj - Napoca, la sub 5.000 de unităţi anual, într-un context în care numărul terenurilor pretabile pentru dezvoltări rezidenţiale imediate s-a redus semnificativ iar regimul autorizărilor a fost unul greoi.

„Rezultatele record înregistrate în 2021 au fost posibile într-un context în care accesibilitatea achiziţionării unei noi locuinţe a ajuns în acest an la cel mai bun nivel din istoria recentă - şi asta în ciuda majorărilor de preţuri cauzate de creşterea semnificativă a costurilor materialelor de construcţie. Creşterile salariale au compensat parţial aceste majorări însă tendinţele inflaţioniste, intensificarea competiţiei şi eventualele evoluţii negative ale pandemiei Covid-19 ar putea să îşi pună amprenta asupra pieţei rezidenţiale“, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.