România, tot mai dependentă de gazul rusesc: importurile au trecut iar de 40%. În septembrie, preţul gazului de import s-a dublat faţă de anul trecut, ajungând la 325 de dolari pe mia de metri cubi

Autor: Roxana Petrescu 23.11.2021

♦ Autorităţile dau asigurări că România va trece cu bine de iarna aceasta, dar, pentru a doua lună consecutiv, importurile de gaze din Rusia au acoperit peste 40% din consumul intern.

Datele de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că pentru luna august importurile de gaze au acoperit 40% din necesarul intern de consum în contextul în care şi iulie a fost înregistrat un procent similar. Preţurile sunt însă în creştere accelerată. Astfel, dacă în iulie preţul gazului rusesc era de 169 de dolari pe mia de metri cubi, în septemrbie, gazul importat a intrat în ţară cu un preţ de 325 de dolari pe mia de metri cubi, dublu faţă de perioada similară a anului trecut.

Creşterea importurilor se suprapune peste o piaţă a producţiei interne deprimată, unde OMV Petrom a anunţat deja o comprimare a volu­me­lor extrase de 10% pentru primele nouă luni ale anului, echilibrată de o producţie internă mai mare din partea Romgaz. Pe de altă parte, cererea de gaze naturale a fost cu 3% mai mare faţă de primele nouă luni din 2020 şi cu 7% mai mare faţă de 2019.