ZF 23 de ani. Ambiţii de extindere. Daniel Piţurlea, fondatorul şi preşedintele firmei de construcţii Concelex: Suntem aici să construim pentru România

Autor: Georgiana Mihalache 23.11.2021

Daniel Piţurlea, fondatorul şi preşedintele firmei de construcţii Concelex din Bucureşti, cu afaceri de 74 mil. euro în 2020:

„Prezenţa noastră peste graniţe a implicat două proiecte de portofoliu, dar care, deşi aflate pe plan extern, au purtat amprenta românească prin prisma beneficiarului lucrării. Am început în 2017 şi în 2018 lucrările la Catedrala Ortodoxă de la München (Germania), respectiv cea de-a treia biserică ortodoxă din Viena (Austria), două proiecte în care am fost prezenţi de la prima piatră de temelie. Aşezământul Ortodox din München este un proiect amplu ce găzduieşte biserică, mănăstire, centru social şi episcopie. Centrul bisericesc va intra în circuitul turistic al oraşului, în timp ce lucrarea de la Viena a fost inspirată după modelul bisericii de la mănăstirea Voroneţ. Activitatea din Germania s-a extins în acea perioadă şi cu o serie de lucrări cu specific rezidenţial.

Au fost însă două proiecte punctuale pe plan extern. Ne dorim ca, în perioada următoare, să fim prezenţi aici şi să construim România. Sunt nenumărate proiecte de dezvoltare – de la infrastructură, la energie, la lucrări în domeniul medical sau educaţional -, iar necesarul de forţă de muncă, dar şi de expertiză în construcţii este unul extrem de ridicat.

Suntem aici să construim pentru România la aceleaşi rigori de calitate pe care le vedem în orice alt stat din U. E. Cu siguranţă există potenţial de proiecte şi lucrări şi pe plan extern, dar focusul şi strategia noastră rămâne România. Este spaţiul care, în ultimii 27 de ani, ne-a oferit proiecte diverse, de la clădiri, la energie sau construcţii edilitare şi acum se află în faţa unei oportunităţi istorice de dezvoltare – proiectele înscrise în P.N.R.R. şi peste 29 de miliarde de euro pe care vreau să cred că avem capacitatea birocratică şi operaţională să le accesăm pentru că amplasarea României este una cheie din punct de vedere strategic, militar şi ca infrastructură de transport.

Extinderea peste hotare nu este neapărat câştigătoare în cazul nostru, pe actualul model de business. Cred că depinde de modelul de business al fiecărei companii şi, bineînţeles, de domeniul de activitate. În cazul Concelex, suntem un business privat de familie care s-a născut după un model local şi facem acum trecerea spre o corporaţie de familie. În domeniul construcţiilor, logistic şi operaţional este dificil să muţi efectiv lucrul dintr-o ţară în alta, iar în cazul României, în care oricum forţa de muncă este semnificativ diminuată, procesul ar fi cu atât mai delicat.

Extinderea peste hotare în această industrie poate ajuta o companie şi poate fi un avantaj în cazul proiectelor de anvergură, la care grupul poate veni în sprijinul unei filiale locale cu lucrări şi experienţă similară, făcând mai facil procesul de găsire a partenerilor potriviţi. Mai departe însă, în etapa execuţiei, tot forţa de muncă locală este cea angrenată integral în proces.”