Optimismul businessurilor din zona euro ajunge la cel mai scăzut nivel de la începutul anului: Noile cazuri de Covid vin în întâmpinarea riscurilor privind economia regiunii

Autor: Eduard Ivanovici 23.11.2021

Recentele creşteri ale numărului de cazuri de Covid-19 au dus încrederea din rândurile afacerilor europene la cel mai slab nivel din ianuarie 2021, notează The Guardian.

Ultimele sondaje privind puterea de achiziţie a managerilor din zona euro arată că aşteptările s-au prăbuşit în noiembrie către minimul ultimelor zece luni. Temerile provocate de problemele lanţurilor de aprovizionare au fost exacerbate de impactul viitorului val de coronavirus, care a întunecat în special perspectivele industriei dedicate serviciilor, arată datele firmei de analiză IHS Markit.

Chris Williamson, economist-şef al Markit, a avertizat că trendul ascendent al infecţiilor poate cauza noi perturbări în economie în luna decembrie.

„Deloc surprinzător, având în vedere combinaţia de întârzieri, costuri tot mai mari şi noi temeri provocate de Covid-19, optimismul businessurilor a atins cel mai scăzut nivel din ianuarie, venind în întâmpinarea noilor riscuri privind economia zonei euro”, spune Williamson.

Într-o notă mai optimistă, activitatea companiilor a accelerat în noiembrie după ce ajunsese în octombrie la minimul ultimelor şase luni, ceea ce a ridicat indicele PMI pentru zona euro de la 54,2 la 55,8, surprinzând o creştere economică mai rapidă.

 

 

Însă costurile de producţie ale firmelor şi media preţurilor de vânzare continuă să crească în ritmuri record, ceea ce sugerează că presiunile inflaţioniste nu pierd teren, iar gospodăriile şi companiile s-ar putea confrunta cu o iarnă mai grea decât cele din anii trecuţi.