0,5% din Banca Transilvania schimbă acţionarii pe Bursa de Valori în cea mai mare tranzacţie din ultimii cinci ani

Autor: Liviu Popescu 23.11.2021

Un pachet de 0,5% din Banca Transilvania (TLV), adică circa 33 de milioane de acţiuni, a schimbat acţionarii în după-amiaza şedinţei de tranzacţionare de marţi, în două tranzacţii speciale (DEALS) de aproximativ 81 milioane de lei, potrivit datelor publicate pe platforma bvb.ro.

Prima tranzacţie, de 24,4 milioane de acţiuni, echivalentul a 61 mil. lei, a fost înregistrată în sistemul bursei locale la ora 16:06, iar cea de-a doua, de 8,1 milioane de acţiuni, adică 20,3 mil. lei, câteva secunde mai târziu.

Preţurile au fost de 2,5 lei pe acţiune în fiecare caz. Spre comparaţie pe piaţa REGS, acolo unde tranzacţionează micii investitori, preţul marţi după-amiază era de 2,535 lei.

Potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar din platformele brokerilor şi din BVB.ro, tranzacţiile speciale din 23 noiembrie 2021 reprezintă cel mai ridicat volum de acţiuni tranzacţionat pe DEALS din 22 noiembrie 2016. Atunci pe segmentul DEALS erau procesate tranzacţii de 104,5 milioane de unităţi, adică 246 mil. lei.

Până la ora redactării acestei ştiri încă nu au fost raportaţi vânzătorii/cumpărătorii însă probabil este vorba şi despre rebalansări în portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II. Potrivit celor mai recente date publice, ZF a calculat o deţinere de 3,7 miliarde de lei a fondurilor de pensii la banca de la Cluj, adică echivalentul a 23,77% din capitalul social. Cu alte cuvinte viitorii pensionari ai României au aproape un sfert din cea mai mare bancă de pe plan local.

NN Pensii - administrator al celui mai mare fond Pilon II din România, este şi cel mai mare acţionar individual al băncii de la Cluj, cu o deţinere de aproape 10% prin filialele din grup, care includ şi asigurările, pensiile facultative şi fondurile mutuale. Tot la nivel individual, al doilea cel mai mare acţionar al băncii este Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Banca Transilvania a raportat pentru primele nouă luni din 2021 un profit net consolidat de 1,67 miliarde de lei, faţă de 1,056 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2020, potrivit raportului publicat la bursa de la Bucureşti. Veniturile operaţionale ale grupului au urcat de la 3,25 miliarde lei la circa 3,62 miliarde lei, în timp ce activele au ajuns la aproximativ 118 miliarde de lei.

Pe de altă parte, în T3/2021, Banca Transilvania a avut la nivel de grup un profit net de 653 mil. lei, aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2020, în timp ce veniturile s-au majorat de la 1,16 mld. lei la aproximativ 1,2 mld. lei.

“Portofoliul de credite al băncii este unul foarte solid, rata expunerilor neperformante fiind de 3,43% la T3 2021, iar gradul de acoperire cu provizioane totale al expunerilor neperformante, conform standardelor EBA, era de 147%, ceea ce indică politica prudentă a băncii în ceea ce priveşte activitatea de creditare”, se arată în raportul trimestrial al Evergent Investments, acţionar cu 5,9%.

Banca de la Cluj are 16,2 mld. lei capitalizare iar de la începutul anului 2021 acţiunile au plus 24%.

 ​