Vântul nu mai bate ca altădată. Sunt fermele eoliene o investiţie eşuată în Europa?

Autor: Catalina Apostoiu 24.11.2021

Viteza vântului a marcat o scădere în ultima vreme în Europa, încălzirea globală jucând un rol important în acest fenomen, şi a determinat ţări ca Marea Britanie şi Germania să recurgă la cărbune pentru generarea de electricitate. În plus, în Germania, expansiunea sectorului energiei eoliene încetineşte. Deşi se susţine că energia eoliană reprezintă răspunsul pentru necesităţile noastre de energie, „seceta“ recentă de vânt este un avertisment clar despre cât de variabilă poate fi această formă de generare de electricitate şi că aceasta nu poate fi singura investiţie pentru un sistem energetic fiabil pe viitor.

Vitezele vântului sunt în scădere la nivelul întregii Europe, reducând producţia de energie regenerabilă şi ameninţând să împingă şi mai sus preţurile energiei. Experţii din industrie avertizează că schimbările climatice s-ar putea afla în spatele acestui fenomen.

Catalogate drept salvatorul industriei energetice, parcurile eoliene s-au înmulţit dramatic în Europa în ultimii ani, fiind considerate o sursă low-cost, de încredere, de energie. Însă Paul Williams, profesor la Universitatea din Reading, arată că vânturile „au slăbit în intensitate în general în ultimele decenii“, una din explicaţii având legătură cu schimbările climatice. Iar un studiu recent al IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) arată că pe viitor vitezele vântului în Europa vor scădea cu 8%-10% din cauza schimbărilor climatice.

Perioada de vreme calmă a afectat dramatic producţia de electricitate din Marea Britanie, dar şi Germania.

În UK, compania SSE de exemplu a anunţat că activele sale regenerabile au produs cu 32% mai puţină electricitate decât se estimase iniţial. Vitezele reduse ale vântului au împins preţurile energiei din Marea Britanie la al doilea cel mai ridicat nivel din istorie la mijlocul acestei luni, forţând reţeaua să treacă la cărbune pentru producţia de electricitate. Premierul britanic Boris Johnson anunţa recent că fermele eoliene offshore vor genera suficientă electricitate pentru a alimenta toate locuinţele din UK într-un deceniu.

În Germania, în pofida eforturilor de creştere a surselor de energie regenerabilă, cărbunele a înlocuit energia eoliană ca cel mai mare contributor la reţeaua germană în primele şase luni ale acestui an. Viteza redusă a vântului din perioada ianuarie-martie acest an a diminuat puternic volumul de electricitate produs de turbinele eoliene germane.

Iar în prezent în Germania creşterea sectorului de producţie de energie eoliană este în încetinire, numai câteva parcuri eoliene noi fiind aprobate şi construite.