Ce dobânzi dau băncile la depozite pe 3, 6 şi 12 luni pentru populaţie, în timp ce inflaţia este 8%. Banca Transilvania, BCR şi BRD oferă dobânzi modeste, de la 0,25% până la 1,90%, CEC Bank, Alpha Bank, OTP şi Garanti ajung cu dobânzile chiar spre 3%

Autor: Mircea Nica 24.11.2021

Dobânzile pentru depozitele bancare ale populaţiei, adică remuneraţia primită de clienţi pentru a-şi ţine banii la bancă, diferă în funcţie de perioada pentru care laşi banii băncii sau de modul de constituire a depozitului, online sau la sediul băncii. Astfel, 10 dintre cele mai mari bănci ajung cu ofertele dobânzilor pentru depozitele retail în lei de la 0,2% până la 3%.

Unele bănci mari de pe piaţa locală au în­ce­put să crească do­bân­zile oferite per­soa­ne­lor fizice la de­po­zi­tele constituite în lei, ajungând la ma­jo­rări cu câteva puncte pro­centuale, in­clusiv da­torită bonusului oferit în cazul constituirii unui de­pozit online, dar cu toate acestea, do­bânzile la depo­zite rămân mult sub inflaţie, care a urcat spre 8% încă din octombrie.

Deşi băncile au început să ma­joreze timid dobânzile la depozite, după ce BNR a crescut dobânda-che­ie de la minimul istoric de 1,25% pâ­nă la 1,75%, acestea sunt în conti­nua­re destul de scăzute, fiind real ne­gative. Cea mai recentă majorare a do­bânzii la depozite a fost operată de Banca Transilvania, care a anunţat creşterea dobânzilor la produsele de eco­nomisire în lei pentru persoanele fizice şi juridice cu până la 0,65 puncte pro­centuale, pentru depozitele cu dobândă fixă constituite pe o pe­rioadă de unu, doi şi trei ani.