Samsung anunţă construirea unei fabrici de cipuri de 17 miliarde de dolari în Texas

Autor: Andrei Şerbănescu 28.11.2021

Samsung Electronics a ales oraşul Taylor din Texas pentru construirea unei fabrici de cipuri de 17 miliarde de dolari ca parte a planului administraţiei Biden de a mări producţia de semiconductori din Statele Unite, relatează Financial Times.

Noua fabrică va fi cea mai avansată unitate de semiconductori a Samsung şi are scopul de a ajuta cel mai mare producător de cipuri de memorie din lume să ajungă din urmă rivalul taiwanez TSMC în sectorul turnătoriilor, piaţa profitabilă pentru producerea de cipuri de procesare fără memorie pentru alte companii.

Washingtonul îndeamnă companiile de tehnologie să construiască mai multe fabrici în SUA pe fondul războaielor globale de cipuri declanşate de o penurie prelungită care a afectat mai multe industrii, de la automobile la aparate electrocasnice.

Samsung a declarat că fabrica de 17 miliarde de dolari va marca cea mai mare investiţie din SUA. Ar contribui la creşterea producţiei de cipuri logice avansate utilizate în smartphone-uri, în calculul de înaltă performanţă şi în inteligenţa artificială.

Uzina, care va crea peste 2.000 de locuri de muncă high-tech, va fi operaţională în a două jumătate a anului 2024, după ce construcţia va începe în prima jumătate a anului viitor. ”Cu o capacitate de producţie mai mare, vom putea să răspundem mai bine nevoilor clienţilor noştri şi să contribuim la stabilirea lanţului global de aprovizionare cu semiconductori”, a declarat Kinam Kim, vicepreşedintele Samsung.

Sub presiunea oficialilor americani care văd semiconductorii ca o industrie strategică cheie în rivalitatea tehnologică a ţării cu China, Intel a deschis două fabrici în Arizona în septembire, în timp ce TSMC construieşte o fabrică de 12 miliarde de dolari în acelaşi stat.

Samsung are deja o fabrică de aşchii de turnătorie în Austin, Texas, unde producţia a fost suspendată în primul trimestru din cauza unei furtuni de iarnă care a provocat întreruperi de curent, rezultând daune între 254 şi 339 de milioane de dolari.

Pierderile de producţie au evidenţiat imporanţa utilităţilor stabile pentru o fabrică de cip foarte automatizată, dar Samsunt a ales Taylor, la 25 km nord-est de Austin, ca locaţie pentru cea de-a doua fabrică, deoarece oferea stimulente fiscale uriaşe, potrivit analiştilor.

Anunţul a fost făcut în momentul în care liderul Samsung, Lee Jae-young, s-a întors în SUA – prima sa călătorie în străinătate de la eliberarea sa din închisoare în august. El s-a întâlnit cu oficiali şi parlamentari de la Casa Albă pentru a discuta despre fabrica de cipuri şi problemele lanţului de aprovizionare ale grupului.

Planul Samsung vine în timp ce SUA, China şi Europa se luptă pentru a stimula investiţiile care vor reduce dependeţa de cipurile de computere fabricate în străinătate. Majoritatea semiconductorilor sunt fabricaţi în Coreea de Sud, Taiwan şi China, în timp ce SUA reprezintă doar 12% din producţia globală.