Bilanţul ultimului an de pandemie: Care sunt statele câştigătorea şi pierzătoare în lupta împotriva Covid-19

Autor: Andrei Şerbănescu 28.11.2021

De un an de zile, Bloomberg a urmărit evoluţia pandemiei pe întreg mapamondul, înregistrând performanţa statelor în gestionarea coronavirusului. Drept criterii, publicaţia a luat în considerare controlul focarelor, bilanţul deceselor şi eficienţa campaniilor de vaccinare în scopul revenirii la normal.

Douăsprezece luni de clasament au clarificat un lucru: performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a succesului viitor – sau a eşecului. Statele au fost blocate din nou şi din nou de capriciile cele mai mari crize de sănătate a erei noastre, dar unele au găsit şi modalităţile necesare depăşirii impasului, fie prin ştiinţă, coeziune socială sau pur şi simplu învăţând din greşelile trecutului.

Iniţial, cele mai performante dintre cele 53 de economii clasate au fost cele care au implementat strategii dure de izolare, inclusiv carantine şi restricţii de frontieră. Apoi, statele care au obţinut procente mari de vaccinare combinate cu o normalizare a activităţii sociale şi economie au obţinut cel mai mare punctaj în topul Bloomberg.

Cu toate acestea, niciun jucător de top nu şi-a susţinut succesul pe tot parcursul anului. Noua Zeelandă şi Singapore, odată numărul 1 pentru eliminarea virusului şi menţinerea unui nivel de normalitate pre-pandemic pentru cea mai mare parte a anului 2020, au pierdut considerabil pe măsură ce varianta delta s-a infiltrat în rândurile societăţii, declanşând nevoia unor noi măsuri restrictive. SUA – numărul 1 în iunie – şi Israelul, statele cu cele mai rapide campanii de vaccinare şi ridicari ale restricţiilor în primele lui ale anului 2021, au fost surprinse când virusul a izbucnit din nou în timpul verii, în special în rândul celor nevaccinaţi.

Treptele inferioare ale clasamentului au fluctuat şi ele: ţări precum Brazilia şi Mexic s-au clasat pe cele mai joase poziţii până la începutul anului 2021. Totuşi, odată cu dobândirea imunităţii naturale şi a succesului campaniilor de vaccinare, America Latină a reuşit să evite cele mai rele consecinţe ale variantei delta. Ţările din Asia de Sud-Est au devenit zonele cele mai afectate de pandemie, din cauza întârzierii campaniilor de vaccinare şi a reapariţiei focarelor, fapt care a lăsat economiile lor dependente de export să se clatine.

În mijlocul fluxului, câteva poziţii s-au dovedit cele mai consistente. Majoritatea acestor ţări nu au ajuns niciodată pe locul 1, dar nici nu au coborât sub locul 26. Aceste şapte state – Norvegia, Danemarca, Finlanda, Emiratele Arabe Unite, Canada, Coreea de Sud şi Elveţia – au obţinut cele mai bune rezultate, per total, în gestionarea crizei santiare, prin succesul campaniilor de vaccinare şi a măsurilor de redeschidere a economiei.

Pe lângă reţelele puternice de siguranţă în domeniul sănătăţii, încrederea în guvern şi dorinţa oamenilor de a respecta regulile au ajutat la stăpânirea virusului. De asemenea bogăţia relativă a acestor ţări a facilitat aprovizionarea rapidă cu primele doze de vaccin.

La celălalt capăt, nouă ţări – Argentina, Iran, Mexic, Brazilia, Peru, Polonia, Nigeria, Pakistan şi Africa de Sud – nu au depăşit niciodată punctul de mijloc al clasamentului în ultimul an. Aceste locuri au fost cele mai devastate de pandemie, din punct de vedere al infecţiilor, situaţie dublată de accesul limitat la vaccinuri.