Şcoala de Business, un proiect ZF şi BCR. Companiile din zona de producţie se află într-un context nefavorabil din cauza crizei energetice, dar preţurile din piaţă ar putea fi altele peste 6 luni

Autor: Mircea Nica 25.11.2021

♦ Iulian Nedea, CEO şi co-fondator Simtel Team, specializată în energie regenerabilă: În 2022, dacă nu o să avem o criză în zona energiei văd lucrurile foarte bine în România ♦ Mădălina Dorilă, BCR: Nu discutăm doar de eficienţă energetică regenerabilă. O eficienţă energetică a clădirii sau echipamentelor este contorizată doar dacă se obţine minimum 30% eficienţă.

Deşi contextul este unul nefavorabil pentru companiile din zona de pro­duc­ţie din cauza crizei energetice, aceasta poate fi preîntâmpinată, iar pre­ţurile ar putea fi altele peste şase luni, a spus Iulian Nedea, CEO şi Co-fon­dator Simtel Team, companie spe­cializată în domeniul energiei re­ge­ne­rabile, telecomunicaţii şi auto­ma­tizare industrială, în cadrul emi­siunii Şcoala de Business, realizat de ZF în parteneriat cu BCR.

„Eu zic că putem preîntâmpina o cri­ză. Este un context nefavorabil. Ori­cine este în zona de producţie, fie con­sumă energie electrică, fie gaze. Este un moment greu pentru compa­ni­ile acestea. Noi sperăm că preţurile din piaţă să fie altele peste 6 luni. Anul următor, dacă nu o să avem o criză în zona energiei văd lucrurile foarte bine în România. Aş vedea mai degrabă o criză în zona persona­lu­lui care să deservească capacităţile de producţie din România. Dacă noi am rezolva criza energetică într-un mod favorabil văd pentru anii ur­mă­tori o creştere“, a spus Iulian Nedea.

Simtel Team este prima compa­nie din domeniul ingineriei, procure­mentului şi construcţiilor (IPC) care s-a listat pe Bursa de Valori Bucu­reşti (BVB), pe piaţa AeRO, unde a re­uşit să atragă 14 mil. lei de la investitori.

„Pe 1 iulie a fost momentul în care ne-am listat pe BVB. Suntem pri­ma com­panie din domeniul ingi­ne­riei, pro­curementului şi construcţiilor (IPC-In­gi­ne­ering Procurement and Cons­truction) care s-a listat pe Bursa de Valori, suntem listaţi pe piaţa AeRO, unde am avut şi avem în conti­nuare suc­ces, în contextul în care preţul ener­giei a crescut de la începu­tul anu­lui, pentru unele companii chiar şi cu 100% sau 200%“, a mai adăugat Iulian Nedea.

El a explicat că piaţa din dome­niul fotovoltaic, anul viitor, va fi de do­uă ori mai mare decât a fost cea din 2021, datorită contextului actual al preţurilor la energie, care impulsio­nea­ză companiile să investească în domeniul regenerabilelor.

„Consider că piaţa din domeniul fotovoltaic, anul viitor, va fi de două ori mai mare decât a fost cea din 2021. Anul acesta a fost undeva la 25 mil. euro, iar anul viitor, în contextul creşterii preţului la energie, va impulsiona companiile să inves­teas­că în domeniul regenerabilelor. Creşte­rea cu siguranţă va fi de 100% în zona de comercial, retail şi centrale pentru auto­consum. Dacă punem şi centra­lele care se vor construi pentru a da ener­gie în reţea, businessul este cu mult mai mare, vorbim de sute de milioane de euro anul viitor“, a mai spus Iulian Nedea.

În acelaşi timp, Mădălina Dorilă, manager Creditare Corporate la BCR, este de părere că eficienţa energetică este doar o mică piesă dintr-un puzzle întreg, dar cu toate acestea este o piesă foarte importantă.

„Dacă ne uităm la România, avem două ţinte majore ca ţară la care ne putem raporta în zona de eficienţă energetică. Ţinte asumate de UE, deci în mod clar asumate şi la nivelul nostru. Trebuie să ajugem la 40% energie regenerabilă în total mix în producţie de energie şi trebuie să reducem emisiile cu efect de seră până la 55% în 2030 şi la net 0 până în 2050. Aceste ţinte extrem de ambiţioase reflectă de fapt că întreaga zonă de investiţii de acum încolo se va duce către activităţi sustenabile, care vor ajuta mediul pentru că altfel nu vom putea să atingem aceste ţinte“, explică Mădălina Dorilă.

Ea a mai adăugat că în România există o discrepanţă semnificativă între companile mari sau multinaţionale şi IMM-uri. Astfel, companiile mari deja sunt conştiente, au consultanţi sau acces la consultanţă, au început să se informeze şi ştiu despre ESG (Environment, Social, Governance), în timp ce IMM-urile, care sunt motorul economiei au provocări în a înţelege beneficiile.

„Este important de ştiut beneficiile pentru companie. Acum vedem un beneficiu direct, în ceea ce priveşte eficienţa energetică pentru că în mod clar crescând preţurile la energie toată lumea vede un beneficiu direct, dar nu este numai asta. Ce putem face împreună, sistemul bancar împreună cu mediul de afaceri, este să aducem această cunoaştere a beneficiilor ESG şi a beneficiilor investiţiilor sustenabile atât pentru companie cât şi pentru societate pentru că avantajele sunt foarte mari“, susţine Mădălina Dorilă.

Din perspectiva eficienţe energetice, pe lângă cea regenerabilă, mai este şi eficienţa energetică a clădirilor sau echipamentelor, unde impactul de eficienţă trebuie să fie unul major pentru a fi într-adevăr eficient.

„Am lansat un credt pentru eficienţă energetică destinat atât companiilor private, cât şi celor cu capital de stat, deci nu am limitat accesul la acest tip de finanţare şi într-adevăr este destinat pentru a finanţa investiţiile pe care o companie le face în această eficienţă de energie. Nu discutăm doar de eficienţă energetică regenerabilă, ci şi de eficienţa energetică a clădirilor sau echipamentelor. O eficienţă energetică a clădirii sau a unui echipament este contorizată doar dacă se obţine minim 30% eficienţă. Dacă obţinem doar 5% nu este eficienţă, trebuie să fie un impact major. Comparativ cu un credit clasic de investiţii unde beneficiile pentru atreprenor apar după efectuarea investiţiei, când vorbim de un credit pentru eficienţă energetică lucrurile sunt mult mai simple pentru că beneficiile sunt imediate. Practic, rata creditului se plăteşte din economia realizată“, a mai detaliat Mădălina Dorilă.

 

Alte declaraţii de la Şcoala de Business

 

Mădălina Dorilă, Manager Creditare Corporate BCR:

► Diminuarea consumului de energie aduce un impact pozitiv asupra societăţii şi mediului. Dependenţa de preţul în continuă creştere va fi eliminată pentru că în momentul de faţă o companie este captivă.

► Noi suntem de mulţi ani pe piaţa finanţărilor, cel puţin în zona de energie regenerabilă. Sunt aproape 10 de când am început să finanţăm proiecte în energie regenerabilă, doar că anula cesta am făcut acest pas suplimentar şi am început să finanţăm companii şi acitivtăţi care se duc spre activitate sustenabilă.

► Prin această finanţare a eficienţei energetice dăm acces antreprenorilor la o serie de colaboratori care să îi înveţe cum să îşi facă proiectul pentru că aici este o mare problemă pe care o avem. Antreprenorii din zona IMM-urilor nu ştiu exact de unde să înceapă.

► Legat de antreprenorii români, se discută foarte mult despre ESG (Environment, Social, Governance). Acest ESG aduce o nouă complexitate pentru antrepernori pentru că nu mai poţi obţine profit sub orice formă, iar investitorii încep să fie atenţi, în sensul că încep din ce în ce maim ult să fie atenţI la impactul companiei asupra mediului şi societăţii.

 

Iulian Nedea, CEO şi co-fondator Simtel Team:

► Primul moment important a fost decizia de a merge către Bursă, a doua a fost listarea, care vine şi cu obligaţii. Acest lucru înseamnă că mergem într-o zonă în care trebuie să acoperim cu mult mai bine ceea ce altă dată nu eram atât de atenţi.

► Ne-am reorganizat compania în noi forme în ultimele luni, pe departamente şi sarcini bine stabilite, astfel încât în acest moment considerăm că suntem foarte bine pregătiţi să abordăm atât banii din PNRR, cât şi cei care vor veni în anii următori din fonduri europene. Făcând abstracţie de toate lucrurile acestea, pentru că nu ştim exact când se vor întâmpla, noi spunem că suntem într-un context foarte bun şi confirmăm că pentru anul viitor avem foarte multe proiecte semnate, contractate, pe care le vom implementa.

► În momentul acesta, concurenţii noştri sunt două multinaţionale şi avantajul nostru este dat tocmai de ce înseamnă antreprenoriat, flexibilitate, decizii rapide, iar din acest punct de vedere avantajele sunt de partea noastră.

► În 2012 a fost o întâmplare când o companie din Spania a venit în România şi căuta o companie cum eram noi atunci, care să ofere servicii de proiectare şi construcţii. Au fost primii paşi făcuţi de noi. Am vizitat cât am putut de repede primul târg din zona aceasta regenerabilă în Munchen, Germania. Acolo am făcut cunoştinţă cu domeniul, am cunosut câteva companii, una dintre ele ne-a invitat în Germania pentru traininguri, am fost acolo. Noi la rândul nostru am insistat să le prezentăm ce făceam noi.

► În 2012-2013 ne-am conectat foarte bine cu domeniul şi investitorii, iar în 2015-2016-2017, noi am fost în continuare conectaţi cu piaţa şi noi spunem că am crescut şi suntem unicul partener de service din Româna pentru echipamentele din Italia.

► Ca şi companie ne îndreptăm în direcţia de a produce energie regenerabilă în următorii ani. Stând de vorbă cu companiile, fie IMM sau companii mari, ele conştientizează momentul, atât pentru ceea ce înseamnă să mergi către un mediu curat, energie verde, care după ce ai reuşit să îţi recuperezi investiţia îţi aduce venituri în fiecare an pe o perioadă foarte lungă de timp, cu costuri minime pe partea de operare şi întreţinere a echipamentelor.

► Suntem într-un moment în care ar trebu să avansăm privind PNRR-ul şi promisiunile făcute către UE. Suntem blocaţi într-un proces în care încă nu se fac paşi în direcţia asta. Companiile sunt într-un moment de aşteptare, în care ele văd şi îşi doresc să eficientizeze consumul, văd o directivă clară din zona UE, şi-ar folosi propriii bani pentru investiţii, dar pe de altă parte vorbim de foarte mulţi bani care ar veni din PNRR sau fonduri europene în anii următori. Nu ştiu companiile ce să facă. Să folosească proprii bani sau să apeleze la posbilitatea fondurilor puse la dispoziţie.

► Nu putem sa închidem capacitaţi de cărbune fără să punem capacităţi de energie regenerabilă în loc. Lucrul acesta trebuie făcut prin a veni cu de două ori mai multe capacităţi de energie regenerabilă, apoi să se închidă zona de cărbune.


„Cum să găseşti finanţarea potrivită“ este o emisiune realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu BCR, care se axează pe furnizarea de sfaturi practice de business atât pentru antreprenorii la început de drum, cât şi pentru cei mai experimentaţi.

 Ne propunem să vă arătăm prin acest proiect exemple de antreprenori care şi-au dezvoltat un business inteligent, având finanţarea potrivită.

► Urmăriţi-ne în fiecare miercuri de la ora 13 pe site-ul Ziarului Financiar, pe canalul de YouTube al publicaţiei şi pe paginile de Facebook ale Ziarului Financiar şi Business Magazin