Indicator pentru creditare. Datele prezentate de ZF cu interogările băncilor la ANAF pentru clienţi certifică frânarea creditării în octombrie. Creditul privat a încetinit în octombrie, având o creştere lunară înjumătăţită, de doar 0,8% faţă de septembrie, potrivit BNR

Autor: Claudia Medrega 25.11.2021

Apetitul populaţiei şi firmelor pentru credite s-a tem­perat în octombrie, după cum indică datele BNR privind creşterea creditului privat care a încetinit în această lună la doar 0,8% faţă de septembrie 2021, la jumătate comparativ cu viteza creditului din septembrie faţă de august, de 1,6%.

Încetinirea creditării în octombrie a fost vizibilă şi din statisticile transmise la începutul lunii noiembrie de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru ZF, care indicau reducerea cu aproape 40% a numărului interogărilor de către bănci ale datelor ANAF pentru potenţialii clienţi, la 162.132, o influenţă venind probabil şi de la scumpirile în lanţ, după saltul preţurilor la energie, gaze şi combustibili.

Pe categorii de finanţări, ritmul lunar de creştere al creditării retail a încetinit în octombrie la 0,8%, de la 1,3% în septembrie faţă de august.

În cazul creditării corporate, viteza lunară de creştere a ajuns în octombrie la 1,1% faţă de septembrie, de trei ori mai mică decât avansul de 3,2% din septembrie faţă de august, potrivit BNR.

Creditele totale retail şi corporate au ajuns în octombrie la un sold de 317 mld. lei.

În raport cu octombrie 2020, creditul privat a avut o creştere cu 13,5% în octombrie 2021.

În 10 luni din 2021 ritmul mediu de creştere a creditului privat s-a apropiat de 10% .