Ilinka Kajgana, BCR: Sustenabilitatea înseamnă o viaţă mai bună şi reprezintă o promisiune de mai bine, atât pentru generaţiile actuale, dar mai ales pentru cele viitoare

Ziarul Financiar 25.11.2021

Sustenabilitatea înseamnă o viaţă mai bună şi reprezintă o promisiune de mai bine, atât pentru generaţiile actuale, dar mai ales pentru generaţiile viitoare. Sustenabilitatea are un impact asupra modului în care interacţionăm şi acţionăm acum pentru o societate mai bună.

De aceea, din punctul meu de vedere, crearea unui viitor care merită trăit pentru generaţiile următoare implică atât acţiuni mari, dar mai ales schimbări mici ale comportamentului şi obiceiurilor noastre. Aceste schimbări pe care le facem acum au ca scop transformarea durabilă a societăţii şi ne implică pe noi toţi - societatea civilă, mass-media, autorităţile şi guvernele lumii, precum şi companiile din toate industriile.

În ceea ce priveşte BCR, integrăm principiile ESG în strategia noastră de afaceri şi considerăm că programele ce ţin de factorii de mediu, social şi de guvernanţa corporativă sunt soluţia cheie pentru a crea rezilienţă şi valoare pe termen lung pentru business.

Principiile ESG au o importanţă din ce în ce mai mare în societate şi, de altfel, în industria noastră. Dar, înainte de a discuta despre impactul ESG asupra industriei bancare, sau ca indicator de performanţă în business, mi-aş dori să ne uităm mai mult la modul în care integrăm sustenabilitatea în toate aspectele vieţii noastre – începând de la spaţiul în care locuim, la modul în care avem grijă de sănătatea noastră şi până la procesul continuu de dezvoltare şi învăţare, prin care luăm decizii informate asupra acţiunilor noastre de zi cu zi. Acestea sunt lucruri esenţiale, care ne ajută să protejăm mediul şi să fim mai atenţi la economia sustenabilă.

Pentru BCR, integrarea sustenabilităţii în procesele de lucru nu este o noutate, ţinând cont de principiile şi angajamentele Grupului Erste. Obiectivul nostru este să luăm decizii echilibrate, fundamentate şi transparente şi să deservim din punct de vedere comercial clienţii, angajându-ne activ, împreună cu ei şi alte părţi interesate, să lucrăm pentru implementarea unor practici de bună dezvoltare a unor afaceri durabile.

O să dau câteva exemple din ceea ce am făcut în acest an, ca parte din procesul de transformare şi adoptare a ESG. BCR a lansat recent prima emisiune de obligaţiuni verzi, în valoare totală de 500 de milioane de lei, acest demers fiind parte din strategia de extindere a surselor de finanţare şi de dezvoltare a pieţei de capital din România. Această emisiune inaugurală se înscrie în eforturile companiei de aliniere la criteriile ESG, cu scopul de a genera dezvoltare economică durabilă, de a încuraja comportamentele responsabile faţă de mediu şi de a reduce inegalităţile sociale.

Am lansat Casa Mea Natura, un nou tip de credit ipotecar verde, destinat achiziţiei de locuinţe verzi, prin care clienţii băncii sunt susţinuţi să facă alegeri inteligente cu impact minim asupra mediului. În prezent, a ajuns să reprezinte aproximativ 30% din cererile lunare de finanţări pentru locuinţe.

Am început procesul de transformare responsabilă a portofoliului de carduri BCR. Începând cu luna octombrie, cardul de credit BCR IKEA şi cardul de debit George sunt emise pe un suport fizic prietenos cu mediul, realizat din 85% plastic reciclat. Iar obiectivul nostru este ca până la finalul anului 2022 să emitem doar carduri prietenoase cu mediul.

BCR şi-a extins proiectele de finanţare verde pentru antreprenori. Recent am lansat un produs de finanţare dedicat proiectelor de eficienţa energetică, care se adresează companiilor private şi de stat.

Un alt domeniu important asupra căruia ne concentrăm este reducerea amprentei de mediu a companiei noastre, spre exemplu, prin găsirea modalităţilor de a achiziţiona cât mai multă energie verde.

Noi, la BCR, susţinem Pactul Ecologic European şi iniţiativele prin care ţările membre UE se angajează să nu mai emită gaze cu efect de seră până în 2050. De altfel, obiectivele Green Deal sunt în concordanţă şi cu cele ale iniţiativei Net-Zero Banking Alliance, la care Erste Group a aderat, luându-şi angajamentul de reconfigurare a portofoliului de creditare şi investiţii cu emisii nete zero până în 2050 cel târziu.