David Trow, partener PwC România: Angajamentul net zero al PwC implică patru domenii cheie, operaţiuni, clienţi, furnizori şi agendă climatică

Ziarul Financiar 25.11.2021

Este responsabilitatea tuturor să acţioneze acum şi acesta este motivul pentru care PwC şi-a asumat un angajament la nivel mondial de a reduce emisiile totale de carbon ale companiei cu 50% până în 2030 faţă de valoarea de referinţă din 2019.

În noiembrie 2018, grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei (IPCC) la nivel mondial a publicat o cercetare în care avertiza asupra impactului devastator al încălzirii globale cu 1,5°C peste nivelurile preindustriale asupra sistemelor naturale şi umane. Efectele includ pierderea calotelor de gheaţă arctică, creşterea nivelului mărilor, încălzirea oceanelor, pierderea biodiversităţii, evenimente meteorologice extreme - cum ar fi valuri de căldură, secete, furtuni, inundaţii, ceea ce duce la o mai mare insecuritate alimentară, distrugerea mijloacelor de trai şi a bunurilor şi pierderea vieţii.

Ştiinţa arată că pentru a evita o catastrofă climatică trebuie să reducem la jumătate emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES) până în 2030 şi să ajungem la zero emisii globale nete în jurul anului 2050.

Înseamnă că până în 2030 trebuie să demonstrăm că am eliminat toate emisiile „reziduale” pentru a ne asigura că nu creăm noi emisii. Tintele noastre de reducere a emisiilor au fost validate independent de iniţiativa Science Based Targets (SBTi).

Angajamentul net zero al PwC implică patru domenii-cheie:

  • Operaţiuni: ne concentrăm pe reducerea celor trei tipuri de emisii de dioxid de carbon din operaţiunile clădirilor noastre de birouri şi ale maşinilor de companie, din generarea de energie electrică şi din tot lanţul de aprovizionare.
  • Clienţi: vom lucra cu clienţii pentru a sprijini eforturile acestora pentru sustenabilitate şi atingerea obiectivului de zero emisii de carbon.
  • Furnizori: ne angajăm că 50% dintre furnizorii noştri globali şi-au stabilit obiective de emisii, pentru a-şi reduce propriul impact asupra climei până în 2025.
  • Agendă climatică: vom continua programul nostru de lungă durată de cercetare şi colaborare cu companii, factori de decizie şi ONG-uri pentru a accelera tranziţia către o economie net zero.

PwC România urmează angajamentul global şi a luat deja o serie de măsuri pentru această tranziţie. Ne concentrăm asupra a ceea ce putem face pentru a reduce cele trei tipuri de emisii de dioxid de carbon, iar priorităţile noastre imediate urmăresc reducerea emisiilor din clădirile de birouri, energia regenerabilă şi, nu în ultimul rând, din călătorii.

PwC România a început cu iniţiativa „Măsuraţi-vă propriul impact asupra climei!”. Cu ajutorul instrumentului online de urmărire a CO2 PwC, fiecare angajat poate obţine o perspectivă asupra amprentei sale individuale de carbon generată de stilul nostru de viaţă zilnic. Folosind datele colectate cu acest instrument, precum şi alte date specifice, PwC România intenţionează să emită primul său raport de sustenabilitate în acest an. De asemenea, ne-am îmbunătăţit politica de achiziţii pentru Net Zero şi ne asigurăm că potenţialii furnizori au propriile angajamente Net Zero.