Videoconferinţa Deloitte - ZF „Future of work”. John Guziak, Partener Human Capital, Deloitte Central Europe: Cred că unul dintre lucrurile cele mai importante cu care se confruntă directorii financiari în acest moment este atragerea talentelor

Autor: Ramona Cornea 25.11.2021

John Guziak, Partener Human Capital în cadrul Deloitte Central Europe este de părere că unul dintre lucrurile cele mai importante cu care se confruntă directorii financiari în acest moment este atragerea talentelor.

”Cred că unul dintre lucrurile cele mai importante cu care se confruntă directorii financiari în acest moment este atragerea talentelor, în special a celor tineri, cum facem să îi păstrăm şi cum dezvoltăm talentele. În ceea ce priveşte competiţia pentru talente, există trei lucruri extrem de importante: primul este că trebuie să recunoaştem că obiceiurile noastre s-au schimbat, competiţia pentru talente ne-a schimbat obiceiurile. Trebuie să recunoaştem că angajaţii noştri nu mai sunt la fel. Ceea ce vedem acum în piaţa muncii este o schimbare drastică în modul în care oamenii privesc munca şi în modul în care vor să lucreze”, a declarat John Guziak în cadrul videoconferinţei Deloitte - ZF  „Future of work”.

Ce a mai declarat John Guziak în cadrul videoconferinţei:

·        Trebuie să recunoaştem că trecem la un nou mod de lucru. Trebuie să învăţăm un nou mod de lucru, un nou mod de a reuşi, să recunoaştem că rolul echipei este unul extrem de important. De asemenea, modul în care directorii financiari conduc echipele de sute de oameni se schimbă.

·        După aproape doi ani de pandemie, avem o serie de bune practici pe care începem să le observăm. Vestea bună este că nu trebuie să mai gândim sau să experimentăm, ci ştim care sunt factorii critici care funcţionează în un mod concret.

·        Competiţia pentru angajaţi se duce la nivel mondial acum. Faptul că oamenii sunt plătiţi în Bitcoin elimină anumite limite geografice. Organizaţiile precum a noastră, precum Deloitte, lucrează cu guvernele pentru a se asigura că aceste lucruri nu se întâmplă.

·        Mai mult de 40% dintre persoane s-au gândit să îşi schimbe locul de muncă, adică aproape 1 din 2 angajaţi. Acesta este un lucru pe care noi, companiile, trebuie să îl adresăm de la început: ce şi cum vom face pentru a atrage talentele şi când şi cum vom păstra talentele.

·        53% dintre angajatori văd o părăsire voluntară a locului de muncă, adică oamenii pleacă de la locul lor de muncă fără a avea ceva pregătit în loc. Asta înseamnă că oamenii spun că viaţa lor, identitate lor înseamnă mai mult decât locul lor de muncă.

·        36% dintre cei care părăsesc un loc de muncă nu au pregătit un viitor loc de muncă, ceea ce înseamnă că părinţii tineri, de exemplu, preferă să petreacă timp cu copiii lor decât să lucreze în un birou.

·        64% dintre organizaţii recunosc că acest trend va continua şi se va înteţi şi cred că directorii financiari au nevoie să admită că, dacă nu au o strategie de retenţie a talentelor, se vor confrunta cu probleme în menţinerea angajaţilor.

·        În Europa Centrală şi chiar la nivel global, circa 15% - 20% dintre angajaţi vor să lucreze de la birou şi vor să meargă la birou des. Mai avem o pondere de 50% de oameni care recunosc importanţa lucrului de la birou, importanţa interacţiunii, însă nu cred că toată munca trebuie făcută de la birou, ci poate fi făcută şi de acasă.

·        Astfel, avem aproape 70% dintre oameni care spun că le place munca la birou, vor să vină la birou, însă nu în fiecare zi.

·        Vedem clar că în instituţiile financiare sau în departamentele financiar procentul celor care spun că ar trebui să lucreze de la birou scade semnificativ, ceea ce înseamnă că, dacă vrei să atragi şi să menţii talentele, modul de lucru flexibil trebuie implementat.

·        Deloitte nu va fi niciodată o companie unde se va lucra exclusiv remote, noi credem în modelul hibrid pentru că credem că flexibilitatea este importantă pentru oamenii noştri, dar credem că munca se poate face şi la sediul clientului sau din alte locuri.

·        Avem obiceiuri care se schimbă în mod drastic, avem generaţia CĂ şi preferinţe care se schimbă în un mod drastic, iar conceptele de apartenenţă şi de unde şi când lucrăm sunt motorul acestei accelerări, iar competiţia pentru talentele devine din ce în ce mai acerbă.

·        În România vedem o creştere a inflaţiei şi nu doar o creştere a inflaţiei în general, ci o creştere şi a inflaţiei salariilor. Estimările inflaţiei salariilor de la an la an este 10% - 15% în momentul de faţă. Acest lucru înseamnă că directorii financiari trebuie să se asigure că salariile şi beneficiile trebuie să fie mai flexibile şi să fie foarte clar pentru manageri că realitatea cu care ne confruntăm este că măririle salariilor de la lună la lună contează în atragerea talentelor, în special pentru acele locuri de muncă care sunt la mare căutare, precum cele din domeniul financiar.

·        Munca remote şi cea în regim hibrid sunt foarte diferite şi trebuie să recunoaştem că munca hibrid este un mod intenţionat de muncă, implică niveluri ridicate de interacţiune.

·        Ceea ce vor vedea în buget directorii financiari în curând este un nou tip de loc de muncă – un instructor pentru munca hibrid.

·        Acum avem date care ne ajută să acţionăm în acest model al viitorului, avem o competiţie a talentelor, este reală şi va continua, însă avem datele şi posibilitatea de a ne susţine acţiunile din viitor.              

·        Sunt trei lucruri care diferenţiază angajaţii români de cei din celelalte ţări europene: etica muncii este la un nivel foarte înalt în România, abilitatea lor de învăţa limbi străine este fenomenală, precum şi expertiza tehnică şi abilitatea antreprenorială. Cred că dacă continuăm să păstrăm aceste trei lucruri la nivel înalt, România va fi văzută ca o ţară importantă. Cred că provocarea cu care se va confrunta România este una de oportunitate pentru că, pe măsură ce salariile cresc, dacă România va menţine acest trend al salariilor, acest lucru va fi văzut ca o provocare competitivă.