(P) Recuperarea este Posibilă: un program pentru pacienţi cu traumatisme dobândite. Modulul 2.

Autor: Publicitate 26.11.2021

25 Noiembrie 2021, Cluj-Napoca  –  Recuperarea este Posibilă: Fortech în calitate de finanţator, alături de Institutul RoNeuro şi fizioterapeuţii colaboratori – parte a Fundaţiei pentru Studiul Nanoneuroştiinţelor şi Neuroregenerării, şi Asociaţia Beard Brothers lansează împreună cel de-al doi-lea modul al proiectului de recuperare medicală gratuită, creat pentru pacienţi care au suferit un eveniment traumatic de natură musculoscheletală.

 

Prin intermediul campaniei, pacienţii vizaţi au posibilitatea de a beneficia de 20 de şedinţe gratuite de reabilitare medicală, specifice afecţiunii. Tratamentul individualizat propriu-zis este însoţit de informaţii educative cu privire la îngrijirea structurilor lezate în urma accidentării. Suplimentar, cei aflaţi în imposibilitate de deplasare vor putea solicita transport în cadrul clinicii pentru desfăşurarea orelor de tratament. Şedinţele se vor desfăşura în cadrul clinicii RoNeuro, din Cluj-Napoca, în regim 1 la 1, în cabinete individuale, corespunzător dotate, pentru a-i oferi pacientului un nivel ridicat de intimitate şi siguranţă în contextul pandemiei.

Modulul 2 se concentrează pe rezolvarea unor afecţiuni cu un caracter dobândit, rezultate prin accidentare. Acestea pot fi de natură neuromotorie, ortopedică sau microchirurgie reconstructivă.

Cazuistica întâlnită în proiectul pilot, derulat pe parcursul anului 2021 şi concluzionat la începutul toamnei, confirmă necesitatea unei astfel de iniţiative şi îi determină pe cei trei parteneri să continue colaborarea.

“Ne bucurăm foarte mult de faptul că primul modul a fost un real succes. Am reuşit să ne îndeplinim obiectivul, şi anume să acordăm sprijin prin recuperare medicală unor pacienţi care au trecut printr-un moment greu din viaţa lor. Până în momentul de faţă, au predominat politraumatismele, cele mai frecvente incluzând traumatismele vertebro-medulare. În limbaj comun, vorbim de o leziune a coloanei vertebrale, soldată cu afectarea măduvei spinării, care poate compromite total sau parţial funcţiile acesteia.

Acum, suntem entuziasmaţi să anunţăm oficial lansăm modulul 2 al acestei campanii, şi suntem dornici să ajutăm şi să <reparăm> cât mai mulţi pacienţi.”- a precizat Tibor Szatmári - FizioterapeutCoordonator al campaniei “Recuperarea este Posibilă”.

În calitate de sponsor al proiectului, încă de la primul modul, Călin Văduva, CEO Fortech, a adăugat: 

Susţinerea comunităţii locale şi dezvoltarea unor relaţii de calitate cu aceasta face parte din cultura noastră. Educaţia şi sănătatea sunt ramurile principale pe care ne-am angajat să le susţinem cu mulţi ani în urmă, când ne-am definit viziunea de responsabilitate socială. Contribuim cu drag la realizarea unor iniţiative cu motivaţii mari, cum este şi #RecuperareaEstePosibilă, care sunt create cu dedicaţie de câţiva oameni deosebiţi. Experienţele trecute ne-au dovedit repetat că astfel de intervenţii, chiar şi la scară mică, pot schimba în bine destine. Acest lucru ne aduce satisfacţie şi dorinţa de a susţine mai departe iniţiativele care-şi confirmă valoarea.

Dincolo de numărul mare de solicitări înregistrate, prima ediţie a adus încă o data în lumină nevoia de conştientizare şi educare a pacienţilor cu privire la opţiunile de tratament de recuperare, care împreună cu tratamentul clasic chirurgical sau medicamentos le pot susţine şi accelera procesul de vindecare.

Dr. Loredana Cremenitchi, Manager al Institutului RoNeuro – parte a Fundaţiei NANO, a punctat necesitatea abordării serviciului medical oferit pacientului post-traumatic dintr-o perspectivă interdisciplinară şi integrată:

„Campania noastră este conturată în jurul credinţei că abordarea medicală multi-disciplinară este un factor esenţial în vindecarea unui pacient post-traumatic. Corpul uman este o reţea foarte sofisticată de structuri care lucrează adesea în relaţie de co-dependenţă. Aplicată fragmentat, la nivelul unui singur segment, fiecare metodă terapeutică poate avea limitări. Atunci când mai multe specialităţi medicale participă pentru a genera un plan integrat, specific pentru nevoia pacientului, şansele de vindecare sunt maximizate.

Fiziokinetoterapia prezentului este una dintre specialităţile medicinei, care aduce tehnici noi, de fineţe, cu un rol benefic în vindecarea unor traume multiple. Rezultate anterioare din experienţa clinicii ne arată că o convalescenţă activă, practicată sub îndrumare de specialitate, poate conduce la ameliorarea semnificativă, chiar şi în cazul unor deficienţe post-traumatice mai severe sau accentuate.

Sloganul campaniei, “I Miss the Sound of my Steps/Mi-e dor de sunetul paşilor mei”, subliniază impactul pe care o accidentare îl poate genera la nivelul aparatului musculoscheletal. Urmările unui traumatism se pot manifesta într-o multitudine de forme, de la pierderea sensibilităţii şi fluidităţii motorii, până la deficite de ordin funcţional, cognitiv şi chiar emoţional. În completare, numele campaniei, #RecuperareaEstePosibilă, invită la speranţă şi grijă, indicând caracterul adjuvant şi potenţialul care rezultă dintr-o conduită fizioterapeutică adecvată.

„Ne-am dorit să luăm parte la realizarea campaniei, înţelegând că putem contribui la crearea unor momente semnificative pentru un grup de oameni. Poate că ora de recuperare este adesea cea mai importantă oră din ziua sau din săptămâna unui pacient. Este un timp dedicat complet propriei refaceri, în care este ajutat să-şi recâştige puţin din abilităţi, şi puţin din încrederea că va reuşi. Confruntat cu lupta corpului, omul îşi poate pierde temporar echilibrul, precum un copac înclinat de furtună, care are nevoie de un punct de sprijin pentru a-l ţine să nu cadă. Să se ridice din nou. #RecuperareaEstePosibilă este un punct de sprijin pentru cei care trec prin furtună, posibil printr-o colaborare foarte frumoasă.” – a spus Andreea Buza, Marketing & Communications Manager Fortech

Pentru a se înscrie în program, pacienţii pot consulta detalii în pagina campaniei  proiectului: www.recuperareaesteposibila.ro. Înscrierile rămân deschise până la consumarea fondurilor alocate. Programul este valabil pentru pacienţi din toată ţara, care vor avea posibilitatea de a se caza pe cont propiu la nivelul judeţului Cluj, în perioada desfăşurării tratamentului. 

Prin sprijinul Asociaţiei Beard Brothers, persoanele aflate în scaun rulant, sau cu dificulţăţi de deplasare, vor putea beneficia de transport gratuit la nivelul judeţului Cluj, pentru deplasarea în cadrul clinicii în vederea efectuării tratamentului. Acestea vor fi preluate cu maşina specială a asociaţiei, Beard Mobilul. 

Ultimii ani ne-au expus din ce în ce mai mult la problemele care confruntă domeniul sănătăţii. Prin activitatea Asociaţiei Beard Brothers, am ajuns să ne implicăm tot mai intens pentru a contribui la rezolvarea unora dintre acestea, atât prin campanii proprii, cât şi ca partener al unor proiecte externe. În mod particular, din 2016 am pus în funcţiune BeardMobilul, prin care ajutăm persoane cu deficite motorii să ajungă unde au nevoie. Nu putem decât să le rămânem alături şi prin intermediul proiectului #RecuperareaEstePosibilă. –  a menţionat Lucian Stet, Vicepresedinte Beard Brothers

Subiectul reabilitării medicale beneficiază încă de o mediatizare redusă în România în raport cu alte discipline ale medicinei, sau cu expunerea de care beneficiază în alte ţări. Dincolo de abordarea unor cazuri specifice, #RecuperareaEstePosibilă îşi propune să atragă atenţia asupra importanţei reabilitării medicale, evoluţiei şi rolului fizioterapeutului în practica medicală modernă.

“Extrem de multe afecţiuni şi patologii se pot rezolva cu ajutorul unui tratament specific individualizat condus de un fizioterapeut specializat pe afecţiunea respectivă. Medicina evoluează în paşi repezi, apar supraspecializări tot mai inovative şi mai ajutătoare, iar fiecare dintre noi ca şi fizioterapeut ar trebui să ne dezvoltăm continuu prin cursuri/congrese şi de ce nu, să ne axam pe o ramură prin care să excelăm, să fim cei mai buni şi să revoluţionăm recuperarea medicală şi specializarea de fizioterapeut.” – a concluzionat Tibor Szatmári - FizioterapeutCoordonator #RecuperareaEstePosibilă

 

DESPRE

Institutul RoNeuro - parte a Fundaţiei pentru Studiul Nanoneuroştiinţelor şi Neuroregenerării este un centru de excelenţă în România şi Europa de Est dedicat cercetării şi diagnosticului bolilor neurologice, printr-o abordare integrativă, interdisciplinară. În cifre, RoNeuro înseamnă o medie de 1500 pacienţi pe lună, 17 specializări medicale şi peste 40 de medici primari, specialişti, psihologi, psihoterapeuţi, si fizioterapeuţi.

Asociaţia Beard Brothers este una dintre cele mai îndrăgite organizaţii clujene, cu o activitate remarcabilă în comunitatea locală. Printre proiectele active ale Asociaţiei se numără construirea unei şcoli de meserii (Beard Brothers School), asigurarea transportului gratuit pentru persoanele cu dizabilităţi (The Beard Mobile), cursuri online pentru elevi (The Tutors), plantarea a zece mii de brazi în municipiul Cluj-Napoca (10k Brazii) şi proiectul Ambulanţa Socială care vizează oferirea de consultaţii medicale gratuite persoanelor din mediul rural.

Fortech este unul dintre cei mai mari furnizori de servicii software din regiunea Transilvaniei, cu birouri regionale în Iaşi, Oradea şi Braşov, şi un număr de 1000 de angajaţi şi colaboratori. Compania se bucură de recunoaşterea IAOP, EY, Forbes, Deloitte şi a fost recent selectată de conglomeratul german Bosch în reţeausa sa de furnizori preferaţi pentru anul 2021.

 

CONTACT

Tibor Szatmári - FizioterapeutCoordonator “Recuperarea este Posibilă”

contact@recuperareaesteposibila.ro