Europa continuă să dezvolte mult aşteptata Uniune a Pieţelor de Capital, inclusă într-o propunere a Comisiei Europene de astăzi. Ce presupune iniţiativa

Autor: Eduard Ivanovici 25.11.2021

Uniunea Europeană continuă să construiască un sistem financiar transcontinental prin intermediul unui număr de patru propuneri legislative noi, la şase ani după ce a anunţat iniţiativa şi la un an de la ultima relansare a eforturilor, notează Bloomberg.

Comisia Europeană, Organul executiv al UE, va propune astăzi un nou set de reguli care ar crea o „Uniune a Pieţelor de Capital” ce va distruge barierele dintre cele 27 de pieţele financiare, urmând să îmbunătăţească procedurile prin care companiile pot atrage finanţări în interiorul blocului comunitar.

După ani de progres lent, grupurile financiare i-au cerut Uniunii să reducă mai rapid procesele de reglementare şi să ajute în acest fel businessurile afectate de coronavirus, intrând în competiţie cu pieţe rivale precum Londra, cel mai mare hub financiar al UE înainte de Brexit.

 

Ce includ propunerile Comisiei:

 

 

 

 

 

Iniţiativele au nevoie să fie aprobate şi adoptate de statele membre şi Parlamentul European. Propunerile au fost creionate pe baza pachetului de reforme de stimulare a economiei post-pandemice.

Totodată, Comisia plănuieşte să relaxeze o parte din regulile de listare pentru companiile care încearcă să obţină bani cu ajutorul pieţelor publice din UE, ideea urmând să se regăsească într-o propunere legislativă din prima jumătate a anului viitor.