Polonia aruncă în lupta cu inflaţia un program cu reduceri de taxe şi bani pentru gospodării de 2,14 mld. euro

Autor: Catalina Apostoiu 25.11.2021

Polonia va reduce taxele pe benzină, gaze şi electricitate şi va oferi plăţi sub formă de cash gospodăriilor în cadrul unui program în valoare de până la 10 miliarde de zloţi (2,14 miliarde de euro) menit să-i ajute pe polonezi să facă faţă inflaţiei ridicate, a anunţat premierul ţării Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

„Guvernul polonez acţionează pentru a proteja împotriva acestei creşteri a inflaţiei“, a declarat Morawiecki.

Accizele pe benzină vor fi reduse la nivelul minim permis de Uniunea Europeană timp de cinci luni începând cu 20 decembrie. TVA pe gaze va fi redusă la 8% de la 23% din ianuarie până în martie. TVA pe electricitate în primele luni ale anului viitor va scădea la 5% de la 23%.

În plus, gospodăriile vor primi susţinere financiară sub forma unor plăţi care vor depinde de venituri şi care vor fi făcute în două tranşe în 2022.

Inflaţia din cea mai mare econ­o­mie a Europei emer­gente a atins niveluri nemaiî­nre­gistrate în ultimele două decenii. Acest lucru pune presiune pe bugetele gospodăriilor şi dă dureri de cap unui guvern care se mândreşte cu creşterea pu­terii de cumpărare a polo­nezilor de rând cu beneficii sociale generoase şi creşteri ale salariului minim.

Tot pentru contracararea inflaţiei, banca centrală poloneză şi-a majorat dobânda de referinţă cu 115 puncte bază, la 1,25%, în ultimele două luni.

Potrivit analiştilor ING, impactul noilor măsuri în sensul reducerii inflaţiei va fi unul temporar, notează PAP.

Măsurile vor coborâ vârful inflaţiei în primul trimestru al anului viitor, dar vor duce la creşterea ratei în restul anului, arată aceştia. Printre factorii care vor duce la diminuarea inflaţiei se numără reducerea TVA pe energie şi gaze şi a excizelor la carburanţi.

În acelaşi timp, însă, plăţile către gospodării vor da un impuls cererii, iar din ianuarie 2022 va fi introdusă şi o majorare cu 7% a salariului minim.

„Prin urmare, aceste măsuri nu schimbă semnificativ perspectiva privind inflaţia: acestea reduc temporar impactul inflaţionist al preţurilor energiei, însă alte măsuri alimentează presiuni pe salarii şi cerere“, remarcă analiştii ING.

Potrivit şefului băncii centrale poloneze, Adam Glapinski, situaţia economică actuală din Polonia este una „bună“, scrie The First News.

În octombrie, vânzările de retail au avansat cu 6,9% anual, faţă de 5,1% în septembrie. Evoluţia pozitivă a acestora şi alte date cum ar fi producţia industrială asigură un start bun pentru T4 în economia poloneză, potrivit Intellinews.

Totuşi, creşterea economiei poloneze ar putea încetini în 2022, avertizează şeful Fondului Polonez de Dezvoltare, Pawel Borys, notează The First News.