ZF Investiţi în România! Mihai Iordan, PCF Investment Banking: Agricultura, IT-ul, real estate-ul şi producţia au fost principalele sectoare care au atras finanţări bancare. CEC Bank finanţează printr-un credit de prefinanţare de 175,3 mil. lei, pe 11 ani, construcţia data centerului ClusterPower din judeţul Dolj, o investiţie greenfield cu o valoare totală de 208 mil. lei

Autor: Bogdan Alecu 31.12.2021

Zona agriculturii a evoluat foarte bine spre exemplu şi a atras şi un apetit din partea finanţatorilor la fel şi zona de IT – dacă până acum vedeam multe companii de servicii, anul acesta am văzut prima finanţare semnificativă şi prima investiţie cu o componentă de grant în infra­structură IT, iar la Craiova am văzut aşa ceva, a subliniat Mihai Iordan, managing partner, PCF Investment Banking.

CEC Bank finanţează printr-un credit de prefinanţare de 175,3 mil. lei, pe 11 ani, construcţia data-centerului ClusterPower din judeţul Dolj, o investiţie greenfield cu o valoare totală de 208 mil. lei. Proiectul beneficiază şi de sprijin din partea statului, prin schema de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. PCF Investment Banking a acţionat în calitate de consultant financiar exclusiv al Cluster Power în structu­rarea, negocierea şi implementarea facilităţii de finanţare.

Centrul de date va include clădiri în care vor fi găzduite serverele - cu o capacitate de stocare de ordinul miliardelor de GB şi milioane de nuclee (core-uri) de procesare, dar şi o centrală electrică proprie. La mijlo­cul lunii octombrie, ClusterPower a anunţat demararea lucrărilor la noul campus de tehnologie, care se va întinde pe o suprafaţă de peste 25.000 de metri pătraţi în localitatea Mischii, judeţul Dolj, în apropierea municipiului Craiova. Complexul va include şi o centrală de trigenerare, care, pe lângă energie electrică, generează şi energia necesară pentru răcire şi încălzire, având o eficienţă de peste 75%.

„Chiar o astfel de companie a beneficiat de o investiţie din partea CEC Bank şi în acest moment vom asista şi la punerea în funcţiune a acestei investiţii în 2022. Este importantă investiţia în zona de infrastructură faţă de cele din investiţii. Şi zona de imobiliare a atras finanţări, inclusiv în office şi retail. Sunt fonduri de investiţii care mizează pe office şi astfel vedem că există o perspectivă în această zonă“, a spus Mihai Iordan.

„Agricultura, IT-ul, real-estate, producţia – au fost principalele sectoare care au atras finanţări bancare. Băncile s-au uitat la tranzacţii, au şi finanţat.“

Pandemia a adus multe lucruri interesante şi diferite şi a dat antreprenorilor mai mult curaj de a merge în zona de integrare, de consolidare şi de siguranţă a companiilor.

„Am văzut un apetit mai mare pentru investiţii care să meargă în integrarea lanţului lor de producţie sau activităţii. Am văzut o aplecare mai mare în a accesa scheme de granturi atât speciale pentru pandemie sau clasice precum fonduri europene sau ajutoare de stat astfel încât am văzut o efervescenţă. În 2021 din punct de vedere al creditării companiilor a fost poate cel mai bun an din ultimii 10 ani iar acest lucru s-a văzut în rezultatele noastre. Dacă anul acesta ne uităm la un volum al intermedierilor de circa 400 mil. euro, este o cifră aproape dublă faţă de 2020. Este extrem de important ca în momente de volatilitate companiile să meargă către zona de consolidare a businessului existent – prin investiţii în lanţul de producţie dar şi prin achiziţii. Anul acesta am fost martorii unor achiziţii interesante în piaţă. Am văzut antreprenori locali achiziţionând operaţiunile unor multinaţionale şi nu invers. Este extrem de important şi sănătos pentru economie care are nevoie de un antreprenoriat local puternic“, a spus directorul PCF Investment Banking.

Impactul asupra lanţurilor de aprivizionare a canalizat în piaţă o efervescenţă în zona de consolidare prin investiţii, prin accesare a acestor scheme aferente investiţiilor şi a unor scheme mai complexe de finanţare.

„Pentru antreprenorii locali vedem un 2022 un apetit pe zona investiţională şi atragere granturi care vin şi capitalizează companiile locale. Dobânzile sunt la un nivel mediu. Nu sunt deosebit de atractive şi în această zonă există loc de lucru. Creditele sunt într-un nivel mediu spre ridicat în ceea ce priveşte antreprenoriatul local, însă este bine că există şi credem că odată cu dezvoltarea companiilor puterea de negociere va creşte în relaţia cu băncile şi asta va duce şi la îmbunătăţirea dobânzilor. Astăzi ele comparativ cu restul UE nu sunt cele mai atractive dar eforturi vedem şi anul acesta chiar au scăzut, însă este un segment unde există suficient loc de îmbunătăţiri“, a subliniat Mihai Iordan.