Scăderi abrupte vineri dimineaţă pe bursele europene: minus 3,3% la Londra, minus 4% la Frankfurt, minus 4,3% la Paris. Motivul principal: o noua variantă mutantă de coronavirus depistată în Africa de Sud. La Bucureşti, indicele BET are minus 2% iar din cele 19 acţiuni din prima ligă bursieră, 17 sunt pe minus

Autor: Liviu Popescu 26.11.2021

Acţiunile europene scad brusc vineri dimineaţă, cu pierderi importante mai ales pentru cele din sectorul avitaţiei şi din energie, după ce în Africa de Sud a fost detectată o nouă variantă de COVID, potenţial foarte contagioasă, scrie presa internaţională.

Astfel, la ora redactării acestei ştiri, Londra are minus 3,3%, bursa de la Paris minus 4,3%, la Frankfurt se înregistrează un declin de 4%. La Bucureşti, indicele principal BET are minus 2%.

Din rândul celor 19 acţiuni ale indicelui principal BET, 17 sunt pe minus – de la 4% pentru One United la 0,4% pentru Alro Slatina. Acţiunile BVB au rămas la acelaşi preţ ca cel de ieri iar Digi are plus 0,8%.

Marea Britanie a anunţat că va opri călătoriile din Africa de Sud şi din alte câteva ţări africane începând de vineri. Acţiunile International Consolidated Airlines IAG au scăzut cu 15%, cele ale operatorului de croaziere Carnival CCL, s-au prăbuşit cu 16%, iar cele ale Deutsche Lufthansa LHA, au scăzut cu 12%.

Ţiţeiul s-a iefinit cu 5 % la 73,91 dolari pe baril ceea ce a tras în jos şi nume grele din energie: precum acţiunile BP, care scad cu 8%.

 Peste Ocean, acţiunile futures sunt pe roşu vineri dimineaţă, urmând pierderile mari de pe pieţele asiatice [i europene, după ce oamenii de ştiinţă au detectat o nouă variantă a virusului COVID în Africa de Sud, care ar putea fi vinovată de o recentă creştere dramatică a numărului de cazuri. Investitorii se întorc la o zi de tranzacţionare scurtă după sărbătoarea de Ziua Recunoştinţei.

S&P 500 Futures scade cu 2%, Dow Jones Futures cu 2,5%, Nasdaq Futures cu 1,3%.

Descoperirea noii variante COVID a fost anunţată vineri de ministrul sănătăţii din Africa de Sud, Joe Phaahla. Acesta a afirmat că oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi din cauza numărului mare de mutaţii şi a creşterii dramatice a numărului de infecţii pe care ţara le-a înregistrat în ultimele zile.

În cadrul unei conferinţe de presă online, el a afirmat că varianta, cunoscută în prezent sub numele de B.1.1.1.529, a fost detectată şi în Botswana şi Hong Kong, la călători care au vizitat Africa de Sud.

Grupul de lucru tehnic al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii organizează o reuniune de urgenţă pentru a evalua această variantă, despre care oamenii de ştiinţă nu sunt siguri dacă este mai mortală sau doar mai contagioasă.